Yortanlı Baraj göletine Kasım ayında su tutulmaya başlanması planlanıyor. İzmir'in Bergama İlçesi yakınlarındaki 1800 yıllık Allianoi antik kenti de, yapımı hızla süren bu baraj inşaatının altında kalacak.

Yortanlı Baraj göletine Kasım ayında su tutulmaya başlanması planlanıyor. İzmir'in Bergama İlçesi yakınlarındaki 1800 yıllık Allianoi antik kenti de, yapımı hızla süren bu baraj inşaatının altında kalacak. 1800 yıllık tarihi olan Allianoi, Anadolu mozaiğinin en güzel parçalarından biri. Ülkemizde sağlam kalmış halen kullanılabilecek sıcak suyu olan, doğa tarafından en iyi korunmuş ve sağlam şekilde ayakta kalabilmiş sağlık yurtlarından biri…
Allianoi Girişimi dönem sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, açıklama üstüne açıklama yapıyor, “Durdurun baraj inşaatını” diyor. Dinleyen yok. Baraj inşaatı tam gaz devam…

Öte yanda, yeni tarihsel bilgilere ulaşmak için 40 derecenin üzerindeki sıcakta büyük çaba harcayan kazı ekibi de Allianoi’da çalışmalarını sürdürüyor. Kültürel mirasın sular altında kalmasını istemeyen ve bunu güzel bir örgütlü çalışmaya dönüştürerek toplumsal bir istem haline getiren duyarlı insanlar da çalışmalarına tam gaz devam ediyorlar.
Bu arada komik şeyler de olmuyor değil hani. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü, “bugüne kadar ortaya çıkarılan kalıntıların üzerinin mil tabakası ile kaplayalım” demiş. Yani, böylelikle tarihsel mirası koruma altına almış olalım. Üstüne de siz barajı yapın. İlerde, baraj devre dışına çıkarılır, yıkılır, altından yeniden Allianoi’a erişilir demek istemiş herhalde. Devlet Su İşleri de bu parlak öneriyi kabul etmiş. İyi mi?..

Bakın, Allianoi Girişimi, inatla baraj yapımını sürdürenlere nasıl sesleniyor:
Baraj İnşaatını durdurun, “Allianoi’yi göl alanı içinde bırakmayacak” şekilde, baraj projesini değiştirin, Aksi halde; hem yasal olarak cezai sorumlulukla karşı karşıya kalacaksınız, hem de “insanlığın ortak kültür mirasını” yok etmenin tarihsel sorumluluğunu taşıyacaksınız…

GELECEĞE BİR KİTAP HAZIRLIĞI

Allianoi antik kentini kurtarma girişimi, şimdi de Allianoi ile ilgili yazılmış her satırı kitaplaştırma kararı almış. "Mektup sözcüklerini bekliyor, Su Perisi de!..” adı altında bir kampanya başlatıyor. "Allianoi için yazılacak her söze , her cümleye ihtiyaç var, çocuklar heyecanla bekliyor...” diyorlar. ‘Geleceğe bir kitap bırakma’ hazırlığındalar yani. 19 Eylül 2005 tarihine dek de yazdıklarınızı iffetdiler@gmail.com adresine bekliyorlar… Katılımcılara bir de ödülleri var girişimcilerin: ‘Kazı alanında bir gece konaklama’…

Allianoi ile ilgili gelişmeleri izleyenler belki anımsarlar. Allianoi’da kazılar sırasında, asfaltın 8 metre altından Venüs /Nymphe (Su Perisi) heykeli çıkartılmıştı. 1800 yıllık uykusundan uyandırılan Su Perisi, şimdi yurdundan uzakta, Bergama Müzesi’nde, hüzünlü, hüzünlü yurduna dönmeyi, şifa dağıtmayı bekliyor… Bakalım bu umudu gerçekleşebilecek mi?

Evet, Allianoi ve Kasım ayı... Siyanür liçi yöntemi ile altın madeni işletilmesine karşı çıkanları 5 Haziran’da Bergama-Çamköy’de taşlayan ‘turuncu elbiseli adamlar’la, Kasım’da Allianoi’u sular altına gömecekler aynı adamlar mı acaba. Ne dersiniz?