Alman basını, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesine geniş yer ayırdı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en zor seçimi olduğunu belirten gazeteler, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a meydan okuduğunu belirtti.

Alman basını Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını nasıl gördü?

Alman basını Türkiye'de muhalefetin, Meral Akşener'in Millet İttifakı'ndan ayrılarak Erdoğan'a verdiği hediyeyi şimdi geri aldığını yazdı.

Millet İttifakı'nın ortak aday belirleme sürecini okurlarına aktaran gazeteler, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçilmesinin kesin olmadığına dikkat çekti.

Gazetelerin muhalefetin ortak aday haberlerinden bir bölümü şöyle:

Süddeutsche Zeitung: Türkiye parlamenter sisteme geri dönmek istiyor

Akşener'in tercih ettiği büyükşehir belediye başkanları Ankara'dan Mansur Yavaş ve İstanbul'dan Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'nun CHP'sinin üyeleri. Cumartesi günü parti liderleriyle dayanışma gösterisi yaptılar, ancak daha sonra Akşener'i ittifaka geri dönmeye ikna etmek için ona gittiler. Pazartesi günü ikili Akşener'i tekrar ziyaret etti ve bu kez bir uzlaşmaya vardılar: Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olacak ama büyükşehir belediye başkanlarını "Cumhurbaşkan Yardımcısı" olarak atayacak. Böylece Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olarak hareket edebilecek, ancak büyükşehir belediye başkanları onun yardımcıları olarak hükümet işlerinde söz sahibi olacaklar. Neredeyse küçük başbakanlar gibi, muhalefet zaten bu makamı yeniden getirmek istiyor.

Büyükşehir belediye başkanları popülerlikleriyle seçim kampanyasında zaten rol oynayacaklar. Kılıçdaroğlu çok ateşli bir konuşmacı sayılmaz, sahneyi sık sık Yavaş ve İmamoğlu ile paylaşacak. Onlar artık yeniden bir ekip.

Spiegel: Erdoğan'a karşı muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu

Seçimler, 20 yıldır iktidarda olan cumhurbaşkanı için bir sınav olarak görülüyor. Anketlere göre yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılmıyor. Seçimler ekonomik çalkantıların ortasında gerçekleşiyor ve ülkede hükümetin Şubat ayındaki yıkıcı depreme verdiği tepkiye yönelik eleştiriler de var.

Milliyetçi İyi Parti'nin lideri Meral Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı nedeniyle Cuma günü ittifaktan ayrılmıştı
Akşener'in ittifaktan ayrılması Erdoğan için önemli bir destek olarak görülüyordu. Partisi muhalefet bloğunda ikinci büyük parti olan eski içişleri bakanının, Kılıçdaroğlu yerine İstanbul ya da Ankara'nın popüler belediye başkanlarından birini tercih ettiği bildirilmişti.

Tagesspiegel: Muhalefet ortak aday üzerinde anlaştı

Muhalefetteki Saadet Partisi'nin lideri Temel Karamollaoğlu'nun Pazartesi akşamı Ankara'da yaptığı açıklamaya göre ittifak, ülkenin en büyük muhalefet partisi CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Recep Tayyip Erdoğan'a karşı Cumhurbaşkanlığı yarışına gönderiyor.

İttifak uzun süredir ortak bir aday üzerinde anlaşamamış, hatta son günlerde ittifakın dağılacağına dair işaretler ortaya çıkmıştı.
Erdoğan'ın yeniden seçilmesi kesin olmaktan uzak

Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri aslında Haziran ayında yapılacaktı. Ancak Erdoğan bunların 14 Mayıs'a çekileceğini açıkladı.

Die Welt: Kılıçdaroğlu muhalefeti birleştirmeyi başardı

Kılıçdaroğlu, -pek çok kez geriye düşmelere rağmen- zayıflığı her zaman Erdoğan'ın gücünün garantisi olan Türk muhalefetini birleştirmeyi başardı. Beş yıl önce, Ankara'dan İstanbul'a yaklaşık üç hafta süren bir protesto yürüyüşünün ardından çağrısını yaptığı, hükümeti eleştiren bir miting için yüzbinleri harekete geçirdi. Bu süreçte itibar ve popülerlik kazandı.

Eylemi ve hafif benzerliği nedeniyle bazı destekçileri onu Hindistan özgürlük hareketinin liderine atıfla Türkiye'nin Mahatma Gandhi'si olarak bile adlandırdı. Gözlemciler ayrıca, geniş kapsamlı yetkilere sahip başkanlık sistemini parlamenter demokrasiye döndürmek için gerekli becerilere sahip olduğunu düşünüyor. Bunun için Erdoğan'ın kendisi için yarattığı güçlü cumhurbaşkanlığının cazibesine direnen dürüst bir kişilik gerekiyor.

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri 14 Mayıs'ta yapılacak - Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen ve sadece Türkiye'de 45,000'den fazla kişinin ölümüne yol açan yıkıcı depremden yaklaşık üç ay sonra. Erdoğan bir dönem daha görevde kalmak istiyor. Muhalefet onu, diğer hususların yanı sıra, ülkeyi depremlere karşı yeterince hazırlamamakla suçluyor. Muhalefet ittifakının dağılması Erdoğan'ın işine yarayabilirdi.

ORF (Avusturya) Erdoğan'ın en zor seçimi

Akşener'in ittifaktan istifası muhalefette büyük çalkantılara yol açmıştı. Özellikle açıklamalarının keskinliği nedeniyle eleştirildi: Örneğin, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasındaki seçimin "ölüm ve sıtma arasında" bir seçim olduğunu söylemişti. Uzmanlar Akşener'in ayrılışını muhalefetin umutları için "ağır bir darbe" olarak nitelendirdi ve Erdoğan için bir "hediye "den söz etti. Erdoğan'ı eleştirenlerin çoğu ittifakın geniş bir siyasi yelpazeden oyları tek bir adayda birleştireceğini umuyordu.
Öte yandan Erdoğan, Türkiye'nin başında geçirdiği yirmi yılın en büyük zorluğuyla karşı karşıyaydı. Devam eden ekonomik kriz ve artık yavaş yavaş düşüşe geçen hiperenflasyon, popülaritesinin büyük ölçüde zarar görmesine neden oldu. Bu durum son olarak, 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından hükümetin yetersiz kriz yönetimine pek çok vatandaşın duyduğu öfkeyle daha da derinleşti. Yakın zamanda yapılan bir ankette Erdoğan'ın AK Parti'si psikolojik açıdan önemli olan yüzde 30 sınırının altında kaldı.

DW: Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a meydan okuyor

Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görevdeki Erdoğan'a karşı aday olacak. Kısa bir süre önce yeniden bir araya gelen muhalefet ittifakı bu konuda anlaştı.
Türkiye'de altı muhalefet partisinden oluşan bir ittifak, Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak bir aday üzerinde anlaştı. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun Ankara'da yaptığı açıklamaya göre ittifak, en büyük muhalefet partisi CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu görevdeki Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yarışa gönderiyor. Karamollaoğlu, aralarında Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu diğer beş partinin liderlerinin huzurunda yaptığı açıklamada "Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır" dedi.

Açıklamanın ardından 68 yaşındaki Kılıçdaroğlu Ankara'da tezahürat yapan destekçilerine "Bölünseydik elenirdik" dedi. Erdoğan'a karşı seçimi kazanması halinde ülkeyi "istişare ve uzlaşma temelinde" yönetme sözü verdi. "Hukuk ve adalet hakim olacak" diye ekledi.

Daha önce, Erdoğan'a karşı muhalefet ittifakı bir ayrılıktan birkaç gün sonra yeniden bir araya geldi. Milliyetçi muhafazakâr İyi Parti'nin lideri Meral Akşener, işbirliğinden ancak Cuma günü ayrılmış olmasına rağmen sürpriz bir şekilde öğle saatlerinde Ankara'da diğer beş partiyle birlikte bir toplantıya katıldı. Meral Akşener toplantıda göründüğünde izleyiciler tarafından alkışlandı.

Akşener'in ittifaktan ayrılması muhalefette büyük çalkantılara yol açmıştı. Özellikle de açıklamalarının keskinliği nedeniyle eleştirilmişti. Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki tercihin "ölüm ile sıtma arasında" olduğunu söylemişti. Anlaşmazlığın ittifaka ne ölçüde zarar verdiği henüz belli değil.

Anketler Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yakın bir yarışa işaret ediyor. Dahası, Erdoğan ve hükümeti bir ay önce meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından büyük eleştirilere maruz kaldı. Yetersiz ve yavaş kriz yönetimi yapmakla suçlanıyorlar.

ZDF: Kılıçdaroğlu Erdoğan'a meydan okuyor

Türkiye Mayıs ayında yeni cumhurbaşkanını seçecek. Muhalefet ittifakı her şeye rağmen ortak bir karşı aday çıkarmak istiyor: Kemal Kılıçdaroğlu aday olacak.

Türkiye'de altı muhalefet partisinden oluşan bir ittifak, Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak bir aday üzerinde anlaştı. İttifak, en büyük muhalefet partisi CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu görevdeki Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yarışa gönderecek. Bu açıklama Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından Pazartesi akşamı Ankara'da yapıldı.
Karamollaoğlu, aralarında Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu diğer beş partinin liderlerinin huzurunda yaptığı açıklamada "Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır" dedi. Açıklamanın ardından 74 yaşındaki aday, Ankara'da tezahürat yapan destekçilerine "Bölünmüş olsaydık kayberdik" dedi.

Erdoğan'a karşı bir seçim zaferi kazanılması halinde ülkeyi "istişare ve uzlaşma temelinde" yönetme sözü verdi. "Hukuk ve adalet üstün gelecektir" diye ekledi. İttifak uzun süredir ortak bir aday üzerinde anlaşamıyordu; hatta son günlerde ittifakın çöktüğüne dair işaretler bile vardı

FAZ: Erdoğan'ı onun yenmesi isteniyor

Kemal Kılıçdaroğlu siyasi becerisini şimdiden ortaya koydu: Geniş bir içerik yelpazesine sahip altı partiyi bir araya getirdi. Şimdi Türk halkı arasında da destek bulabileceğini kanıtlamak zorunda.

Katılımcılar son günlerin gerginliğini görebiliyorlardı. Tam 72 saat boyunca yoğun bir şekilde müzakere etmişlerdi. Yeni formül "5+2" üzerinde anlaştıktan sonra, Türkiye muhalefet ittifakının altı lideri yeniden bir araya geldi ve Pazartesi akşamı geç saatlerde 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday olarak göstereceklerini açıkladı. İyi Parti, lideri Meral Akşener ile birlikte Cuma günü ayrıldığı ittifaka ancak öğleden sonra geri dönebildi.

Türkiye'de altı muhalefet partisinden oluşan bir ittifak, Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak bir aday üzerinde anlaştı. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun Pazartesi akşamı Ankara'da yaptığı açıklamaya göre ittifak, en büyük muhalefet partisi CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu görevdeki Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yarışa gönderecek. Karamollaoğlu, aralarında Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu diğer beş partinin liderlerinin huzurunda yaptığı açıklamada "Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır" dedi.