Thüringen eyaleti başbakanlığı seçiminde Sol Parti adayı Bodo Ramelow’a karşı CDU, FDP ve AfD’nin işbirliği yapması, Almanya’yı şoke etti. Alman gazeteleri seçimi, ‘rezalet’, ‘ihanet’ gibi ifadelerle duyurdular

Alman gazeteleri tepkili: ‘Rezaletin tokalaşması’

BirGün / ALMANYA

Almanya’nın Thüringen eyaletinde Hür Demokrat (FDP) Thomas Kemmerich’in aşırı sağcı AfD’nin desteğiyle eyalet başbakanı seçilmesinin yankıları sürüyor.

Ülkenin en büyük tirajlı gazetesi Bild, AfD Thüringen lideri faşist Höcke’nin Thüringen Eyalet Başbakanı Kemmerich’i kutlarken çekilen resmi “Rezaletin tokalaşması” manşetiyle verdi.

Der Spiegel dergisi de “Bizi kim ihanet etti: Hür Demokratlar. Parti lideri Linder, kullanacak sözcük bulamıyor. Diğerleri ise deneyin bitirilmesi için baskı uyguluyor. Ülkede kimi hür demokrat, AfD ile iş birliği yapılmadığına inanmamızı istiyor. Böyle olmasa bile, AfD’nin destek vereceğini hesaplamak gerekirdi” diye yazdı.

Başta Almanya başkenti Berlin ve Thüringen başkenti Erfurt olmak üzere pek çok kentte onbinlerce kişi, düzenlenen protestolara katıldı. Protestocuların “Yönetimde olmamaktansa AfD’nin desteğiyle seçilirim. FDP”, “Utan Kemmerich”, “Bugün Kemmerich, yarın Höcke” pankartları dikkat çekti.

LİNDNER’DEN ADAY GÖSTERMEMELERİNİ İSTEMİŞ

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Thüringen CDU’nun AfD ile partinin kararlarına aykırı hareket ettiğini, parti yönetiminin oy birliği ile yeni seçim tavsiyesi aldığını ifade etti. Kramp- Karrenbauer, FDP lideri Lindner ile Thüringen CDU’sunu ‘AfD desteği’ konusunda uyardığını, FDP’li Lindner’den aday göstermemelerini rica ettiğini de belirtti. CDU lideri Kramp-Karrenbauer, Alman ikinci televizyonu ZDF’e verdiği demeçte “Thüringen ve CDU için kötü bir gün. Bu yönde karar almamaları yönünde uyarımız olmuştu. Ancak oy kullananlar eyalet meclisi milletvekilleri. Alınan karar konusunda çok üzgünüm. Thüringen’de olanlar demokrasiye zarar verdi. Hıristiyan demokratların inandırıcılığı da söz konusu. Partimizi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra demokratların tarihi hatasından öğrendiklerimizle kurmuştuk. CDU’nun da desteğiyle bir baraj yıkımı olmasına asla müsade etmeyeceğiz. Thüringen Eyalet Başbakanı çoğunluğa sahip değil. Her zaman AfD’nin desteğine ihtiyacı var. Bu nedenle CDU Thüringen’in desteği ve eyalet hükümetinde yer alması genel merkezin kararlarına aykırı. CDU milletvekilleri, çekimser oy kullanmalıydı. En iyi yol, eyalet başbakanının hemen istifa etmesi ve seçimin tekrarlanmasıdır” ifadelerine yer verdi.