Almanya’da kömür sahalarını genişletmek isteyen enerji şirketine karşı direniş sürüyor. Eski AP Milletvekili Gökhan, “3000’in üzerinde köyü haritadan sildiler, 100 binden fazla kişi göç etmek zorunda kaldı. Direniş sürecek” dedi. Yeşiller Partisi'nin Düsseldorf'daki merkez bürosu da 30 aktivist tarafından tahliyelerin ve yıkımların derhal durdurulması talebiyle işgal edildi.

Alman’ın direnişi kömürden güçlü

Gökay BAŞCAN

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde ‘linyit köyü’ olarak bilinen Lützerath'da, polisin yaşam savunucularını tahliye etmek istemesi üzerine başlayan gerginlik sürüyor. Essen merkezli enerji şirketi RWE, 1972 yılında bu yana yaptığı madencilik faaliyetiyle köyleri adeta haritadan sildi.

Almanya’nın kömürden çıkış sözünü ve uluslararası iklim anlaşmalarına attığı imzaları hatırlatan aktivistler, RWE’nin maden sahalarını genişletme isteğine karşı direnişi sürüyor.

GÖZALTILAR SÜRÜYOR

Polisin müdahalesine karşılık veren direnişçiler barikatların arkasında mücadele ediyor. Takviye birliklerle Lützerath köyünü çembere alan polis, şiddetli fırtına ve yağmura rağmen direnişe geçen göstericileri yakalayarak gözaltına alıyor.

Çok sayıda polisin görev aldığı operasyonda eylemciler, bazı binaları işgal edip barikatlar kurdu. Aktivistler, zaman zaman polise havai fişek, taş ve konserve kutularıyla karşılık verdi. Söz konusu bölgede halen 300'e yakın direnişinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan Yeşiller Partisi'nin Düsseldorf'daki merkez bürosu 30 aktivist tarafından tahliyelerin ve yıkımların derhal durdurulması talebiyle işgal edildi.

alman-in-direnisi-komurden-guclu-1112933-1.

ORTAK MÜCADELE

BirGün’e konuşan eski Federal Avrupa Parlementosu Milletvekili Zeki Gökhan, emperyalist enerji tekeli RWE’nin uzun yıllar bölgede ekolojik yıkım yarattığını hatırlattı. 3000’in üzerinde köyün talan edildiğini ve haritadan silindiğini belirten Gökhan, “100 binin üzerinde kişi göç etmek zorunda kaldı. Buradaki herkes kapitalist sömürüye ve iklim krizine karşı ortak bir mücadele veriyor. Bu mücadele uzun zamandır sürüyor. İnsanlarım yaşam alanlarını ellerinden aldılar” dedi.

ORMANI YOK ETTİLER

Şirketin 2018 yılında büyük bir ormanlık alanı yok ettiğine dikkat çeken Gökhan, “Ormanın yüzde 90’ının yok ettiler. Ardından Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin kesimin hukuksuz olduğuna karar verince durdular. Ormanın ancak yüzde 10’unun kurtarabildik. Yine aynı yıl gazeteci bir arkadaşımızı kaybettik. Buradaki direnişçiler ağaçların üstüne ev yaptılar, orada yaşıyorlar. Olayları aktarmak, kamuoyuna duyurmak isteyen bir gazeteci arkadaşımız ağaçtan düşerek hayatını kaybetmişti” ifadelerini kullandı.

Son direniş kalesi olan Lützeraht bölgesinde direnişçiler ‘maden köyü’ oluşturduğunu belirten Gökhan, “Bu köy son direniş kalemiz, burada toplumun tüm kesimleri büyük bir direniş sergiliyorlar. Bu köydeki yıkımın durmasını istiyorlar. Köyün altında 700 milyon ton kömür madeni var. Şirket bunu çıkartmak istiyor. Buradaki herkes, yapılanların Almanya’nın iklim hedefine Paris başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dillendiriyor” diye konuştu.