Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Alman medyasında 'Erdoğan'ın tüm sırlarını bilen adam' değerlendirmesiyle yer aldı. Fidan'ın Erdoğan'ın 'gölge dışişleri bakanı' olarak bölgesel meselelerde gizli görüşmeler yürüttüğü aktarılan haberlerde, Fidan'ın Erdoğan'ın sırlarını 'koruduğu' yorumu yapıldı.

Kaynak: AA
Alman medyasında Hakan Fidan yorumu: Erdoğan'ın 'gölge dışişleri bakanı'
Fotoğraf: AA

Alman medya kurumu Redaktionnetzwerk Deutschland'da (RND) ve Die Welt gazetesinde Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı tanıtan analiz yazıları kaleme alındı.

RND'nin "Her şeyi bilen adam: Hakan Fidan Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı oldu" başlığıyla verilen analiz haberinde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı olarak atadığı eski istihbarat başkanı Fidan'ın yeni rolünde 'zorlu görevlerle' karşı karşıya olduğu belirtildi.

Fidan'ın 20 yılı aşkın süredir Erdoğan'ın yanında olan isimler arasında yer aldığı aktarılan haberde, "Türk gizli servisi MİT'in başında 13 yıl geçirdikten sonra, neredeyse hiç kimse Fidan kadar çok sır bilmiyor" ifadeleri kullanıldı.

"İSRAİL VE MISIR İLE YAKINLAŞMAK İÇİN GİZLİ GÖRÜŞMELER HAZIRLADI"

Haberde şu ifadeler kullanıldı:

"Fidan, şimdi ilk kez bir bakanlığın başına geçiyor ancak dış politika, 54 yaşındaki Fidan için yeni bir alan değil tam tersine. Fidan birçok rolde, yıllarca arka planda tüm önemli dış politika kararlarına dahil oldu. Erdoğan'ın 'gölge dışişleri bakanı' olarak Türkiye'nin İsrail ve Mısır ile yakınlaşması için gizli görüşmeler hazırladı. Ukrayna ihtilafında arabuluculuk yapmak için Kiev ve Moskova ile yakın temaslar sürdürdü. Fidan, son olarak Suriye lideri Beşar Esad ile diyalog kurma konusu üzerinde çalışıyordu. Bu, özellikle Suriye'den kaçanların geri gönderilmesi konusundaki bir stratejiyle ilgiliydi."

DİE WELT: TALİMATLARININ GENİŞ KAPSAMLI SONUÇLARI OLDU

Die Welt gazetesinde de "Erdoğan'ın sırlarını koruyan adam" başlığıyla verilen haberde Fidan ile ilgili, "Talimatlarının, Türkiye ve bölge için geniş kapsamlı sonuçları oldu" değerlendirmesinde bulunuldu.