"2019 yılında üçüncü dünya ülkelerine yapılan silah ihracatında elde edilen kâr 3,5 milyar avro ve bunun 817 milyon tutarındaki dörtte birlik kısmını yalnız savaş araçları oluşturuyor. Bununla birlikte savaş sanayi için silah satışında herhangi bir sınırlamaya gidilmesi son derece önemsizdir; çünkü silah sanayi için ölüm, kazançlı bir alışverişin vazgeçilmez parçasıdır."

Alman silah sanayiinde bomba etkisi

Von Ralf Wurzbacher / Junge Welt

Çeviri: Gencay Sözüdoğru

2019 yılında Almanya silah sanayi bütün yıllara oranla daha fazla askeri ekipman ihracatı gerçekleştirdi. Federal Alman hükümeti geçtiğimiz yıl içerisinde 8 milyar avronun üzerinde bir satışın gerçekleştiğini onayladı.

Dünya çapında yaşanan çatışmalar Alman savunma sanayinde bomba etkisi yarattı. Federal Almanya tarihinde hiçbir zaman bu denli yüksek bir satış oranına ulaşılmadı. Bu durum Rheim Metall, Kraus-Maffei-Wegmann ve Heckler&Koch gibi büyük şirketlerin oluşturduğu büyük koalisyon sayesinde gerçekleştiği iddia ediliyor.

Yeşiller'den gelen soru önergesi üzerine açıklama yapan Ekonomi Bakanlığı, 8 milyar avroluk silah ihracatının, mevcut hükümetin iktidarı boyunca bir yıl içerisinde silah ihracatında ulaştığı en yüksek rakam olduğunu belirtti. Bu sayı aynı zamanda bir yıl öncesinde ulaşılan 4 milyar 824 avronun neredeyse iki katı.

Endüstri ve Ekonomi Dışilişkiler Bakanı Ulrich Nussbaum, bu rekor için Junge Welt gazetesinde yer alan açıklamasında, "Tek başına raporlarda yer alan rakamlar üzerinden bir değerlendirme uygun değildir, aksine ihraç edilen malların türü ve kullanım amacı dikkate alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

SUUDİ ARABİSTAN, KATAR, KUVEYT, ÜRDÜN...

Özellikle belirtilmesi bereken teslimatın önemli kısmını Avrupa Birliği ve NATO üyesi olmayan üçüncü dünya ülkeleri oluşturuyor. Aralık ayındadaki istatistikler, Alman savaş teçhizatının müşterileri arasında Suudi Arabistan ve Yemen hükümetini Husilere karşı savaşta desteklemek icin yönettiği ittifaka ait Katar, Kuveyt ve Ürdün gibi ülkeler bulunuyor. Mısır ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri de Alman silah sanayinin en en önemli alıcısı arasında yer alıyor. Sadece yılın ilk yarısında Federal hükümetten alınan 122 izin dahilinde Yemen savaşı için ihraç edilen silahlardan 1,1 milyar avro gelir elde edildi. Yalnızca gazeteci Jamal Khashoggi'nin öldürülmesi sonucu Suudi Arabistan'a yapılan silah sevkiyatına verilen izin iptal edildi.

alman-silah-sanayinde-bomba-etkisi-678955-1.

"SİLAH SANAYİ İÇİN ÖLÜM, KAZANÇLI BİR ALIŞVERİŞ"

2019 yılında üçüncü dünya ülkelerine yapılan silah ihracatında elde edilen kâr 3,5 milyar avro ve bunun 817 milyon tutarındaki dörtte birlik kısmını yalnız savaş araçları oluşturuyor. Bununla birlikte savaş sanayi için silah satışında herhangi bir sınırlamaya gidilmesi son derece önemsizdir; çünkü silah sanayi için ölüm, kazançlı bir alışverişin vazgeçilmez parçasıdır.

Dışişleri Bakanı'nın, "üçüncü dünya ülkelerine olan satış oranının yüzde 52,8'den yüzde 44'e düştüğü ve ihracatın önemli bölümünü AB ve NATO ülkeleri oluşturduğu" biçiminde katagorize etmesi saf bir göz boyamadan öteye geçemiyor. 2018 yılına göre yüzde 40 oranında bir azalmadan bahsediliyor olsa da bu aslında 1 milyar avroluk bir artışa tekabül ediyor.

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier'nın 2018 yılında daha az silah anlaşması yapmayı istediği de doğru. Aralık sonu, ekonomik durgunluğun yaşandığı 2017 yılı seçimleri sonrasında hükümetin kurulmasının uzun sürme nedenini de ortaya çıkardı. Bu süre ancak 2019 kadar verilebilecek bir karar aşaması olarak değerlendirilebilir.

Yeşiller'in parlamento sözcülerinden Katja Keul çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada, "3. Dünya ülkerine yapılan 3,5 milyar değerinde bir silah ihracatı haklı gösterilemez ve böyle bir politakada silah ihracatı kısıtlamasına gidildiğinden bahsedilemez" dedi.

SPD'nin yeni yönetimi kazanan ikili de aynı görüşte. Sakia Eskesn ve Nobert Walter Bonjans, silah ticaretinde kısıtlamının gerekliliğinden bahsederek, "Diktatörlüklerde ve kriz bölgelerinde Alman silahlarının varlığı kabul edilemez. Barışcıl bir politika ve tutum içerisinde silah ihracatında sınırlamaya gideceğiz" ifadelerini kullandı. Her ikisi de ABD nüklüer silahlarının Almanya'daki varlığından rahatsızlar.