Almanya, Rus gazındaki kesinti üzerine ulusal acil durum planındaki risk seviyesini en yüksek 2’nci aşamaya yükseltiyor. ‘Durum ciddi’ diyen Ekonomi Bakanı, halka kışa hazırlık için tüketimi azaltma çağrısı yaptı.

Almanlar alarmda
Fotoğraf: DepoPhotos

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, İngiltere ve NATO ittifakının uzatmaya çalıştığı Ukrayna savaşının küresel etkileri her alanda kendisini göstermeye başladı. Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği doğal gaz miktarının düşmesi ve ABD’den beklenen sıvılaştırılmış gazda yaşanan sıkıntıların ardından Avrupa'da doğalgaz fiyatları 2 haftada yüzde 60 arttı.

Bu durum enerji krizinden en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen Almanya’yı alarma geçirdi. Berlin yönetimi, Rus doğal gazındaki kesintiler üzerine üç aşamalı acil durum planında ikinci aşamaya geçiyor. Moskova'yı doğalgazı Almanya'ya karşı "bir silah olarak" kullanmakla suçlayan Ekonomi Bakanı Robert Habeck, "Gaz tedarikinin azaltılması bize Putin tarafından yöneltilen bir ekonomik saldırıdır. Kendimizi savunacağız. Ancak ülkemiz zorlu bir yoldan geçmek zorunda kalacak" dedi.

FATURA HALKA ÇIKACAK

Sosyal demokratlar, liberaller ve Yeşiller’den oluşan üçlü koalisyon yönetiminin Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Habeck, söz konusu alarm seviyesinin gaz tedariki durumunda ciddi bir kötüleşmeyi yansıttığını ve halkın tasarruflu kullanımla bir fark yaratabileceğini söyledi. Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Habeck, haziran ortasından beri Rus gazı tedarikinin azalması ve piyasada gaz fiyatlarının artması nedeniyle sıkıntılı bir durum oluştuğunu belirtti. Ekonomi Bakanı "Almanya'da gaz arzında aksama var. Gaz artık Almanya'da kıtlığı çekilen bir emtia" dedi.

"Şu an hissetmesek bile bir gaz krizinin içindeyiz" diyen Habeck, "Durum ciddi. Ve kış gelecek" ifadesini kullandı.

"Fiyatlar zaten yüksek ve daha fazla artış için kendimizi hazırlamamız gerekiyor" uyarısında bulunarak "Bu, endüstriyel üretimi etkileyecek ve pek çok tüketici için büyük bir yük olacak" vurgusunu yapan Habeck, hem sanayiye hem hanelere enerji tasarrufu çağrısı yaptı. Acil durum planındaki alarm seviyesi, Almanya'nın şu an için durumu idare edebilecek bir konumda olduğunu gösteriyor. Üçüncü ve en yüksek aşama, "acil" seviye olarak adlandırılıyor.

KANADA VE TEKSAS ETKİSİ

Acil durumda ikinci aşamaya geçilmesi, Gazprom'un geçen hafta Almanya'ya doğal gaz dağıtımını yüzde 60 oranında azaltma adımından sonra geldi. Berlin, Rus devletinin enerji şirketinin kararını 'siyasi' diye eleştirdi. Moskova ise "Sorun pompalanacak bir şeyin olmamasından ibaret" yanıtını vererek Gazprom'un Siemens tarafından bakım için Kanada'ya gönderilen ve iade edilmeyen bir türbin olmadan gaz akışını güvenli şekilde sürdüremediğini belirtti. Zira Rusya yaptırımlarına takılan türbin, Kanada'dan çıkamıyor. Hükümetin elektrik üretiminde doğalgazın payını azaltmak için kömürle çalışan termik santralleri yeniden devreye sokma tasarısının 8 Temmuz'da parlamentoda yasalaşması bekleniyor.

Doğalgaz fiyatlarındaki artışta, Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği doğal gaz miktarının düşmesi ve ABD Teksas’ta bulunan Freeport LNG terminalinin yangın sebebiyle kapatılması etkili oldu.