Afganistan'daki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bölgedeki durumu yanlış değerlendirdiklerini söyledi.

Almanya: Afganistan'daki durumu yanlış değerlendirdik

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ülkesinin Afganistan'daki durumu yanlış değerlendirdiğini söyledi.

AA'da yer alan habere göre Maas, Afganistan'daki gelişmelere ilişkin Berlin'de yaptığı açıklamada, "Geçiştirilecek bir şey yok, hepimiz, federal hükümet, istihbarat servisleri, uluslararası toplum durumu yanlış değerlendirdik" dedi.

Afganistan hükümetinin bazı üyelerinin Doha'da bulunduğunu belirten Maas, bazılarının ise Taliban ile ülkede iktidar devrini müzakere etmek için kaldığını dile getirdi.

Maas ayrıca, Almanya'nın Afganistan'daki tutumunu Mali'deki diğer misyonlarla karşılaştırmanın yanlış olduğunu kaydetti.

AFGANİSTAN'DA SON DURUM

Afganistan'da, mayıstan bu yana saldırılarını arttırarak sürdüren Taliban, ülke kontrolünü eline geçirdi. Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin pazar gecesi, Taliban’ın Kabil’e girmesiyle birlikte ülkeden ayrılmasının ardından Taliban güçleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdi.

Ülkede, yönetimin Taliban'a devri için müzakerelere başlanacak.

MERKEL: AFGANİSTAN'DA YAŞANANLAR SON DERECE ACI BİR GELİŞME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Afganistan'daki gelişmelerin uluslararası misyon için son derece acı olduğunu söyledi. 20 yıldan bu yana Afganistan'da bulunulduğunu ifade eden Merkel, planladıklarını gerçekleştiremediklerini ve çabaların başarısız olduğunu söyledi.

Merkel, yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini, bu tür görevlerde hedeflerin küçültülebileceğini ifade etti. Almanya Başbakanı, bugüne kadar Afganistan'da hayatını kaybeden 59 Alman askeri için bir kez daha taziyelerini iletti.

'2015'TEKİ HATAYI TEKRARLAMAK İSTEMİYORUZ'

Merkel, Almanya'ya yardım eden Afganlılardan 1900'ünün daha önceden getirildiğini, geri kalan 1500 kişiden 600'üyle irtibata geçildiğini söyledi. Kabil'deki havalimanında durumun çok gergin olduğunun altını çizen Merkel, tahliye için gönderilen A-400 tipi uçağın havalimanına inebilmesini umduklarını kaydetti.

Afganistan'dan olası bir mülteci dalgası konusuna değinen Merkel, "Ana hedefimiz bize doğrudan yardım edenlerin getirilmesi ancak şu anda Kabil'de hareket kabiliyeti kalmadı. Birçok insan korkuyor şu an için, komşu ülkelerde yaşamlarını sürdürmelerine bakacağız. 2015'teki hatayı tekrarlamak istemiyoruz. Bu tür durumlar için komşu ülkelere yardım ve destek teklif edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, Afganistan'daki gelişmeler hakkında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yakın temasta olduğunu vurguladı.