Almanya Başbakanı Merkel bugün, nadir de olsa kanda pıhtılaşmaya yol açtığı kanıtlanan AstraZeneca Covid-19 aşısını toplumun aşıya olan güvenini yeniden oluşturmak için yaptırdığını duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel AstraZeneca aşısı yaptırdı

Günlerdir tüm dünyada bazı Covid-19 aşısılarının kanda pıhtılaşmaya yol açtığına ilişkin tartışmalar sürerken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bugün AstraZeneca aşı oldu.

Ülkede şimdilik sadece 60 yaş üstü için yapılması onaylanan AstraZeneca’yı 66 yaşındaki Merkel’in olması, ülkede aşıya olan güveni artırma amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

“AŞILAMA SALGININ ÜSTESİNDEN GELMENİN ANAHTARIDIR”

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert aracılığıyla Twitter üzerinden duyurulan olayda Başbakan şu ifadeleri kullandı:

“Bugün AstraZeneca ile ilk aşıyı aldığım için mutluyum. Aşı kampanyasına katılan herkese ve aşılanan herkese teşekkür ederim. Aşılama, salgının üstesinden gelmenin anahtarıdır.”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz da AstraZeneca’yla aşılandığı Twitter üzerinden duyurarak, ”Her aşılama bizi korona salgınının üstesinden geleceğimiz zamana yaklaştırıyor” diye belirtti.

Almanya'da 27 Aralık 2020'de başlayan aşı kampanyasında şimdiye kadar 15 milyon 400 bin kişiye Covid-19 aşısının ilk dozu, 5 milyon 400 bin kişiye ikinci dozu uygulandı.

ASTRAZENECA’NIN KANDA PIHTILAŞMA BULGUSU

Geçtiğimiz haftalarda Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısı ile ilgili bir açıklamasında nadir de olsa kanda pıhtılaşmaya yol açtığını belirterek, “Kan pıhtıları ve düşük kan trombositlerinin bildirilen kombinasyonu çok nadirdir ve aşının Covid-19'u önlemedeki genel faydaları, yan etki risklerinden ağır basmaktadır” demişti.

MERKEL, ‘GÖZ ARDI EDEMEYECEĞİMİZ BULGULAR’ DEMİŞTİ

EMA açıklaması sonra, görülen kan pıhtılaşması vakaları nedeniyle AstraZeneca aşısı, Almanya’da 60 yaş altı kişiler için kısıtlanmıştı. Merkel, “Aşılara güvenebilmeliyiz. Güven, her şüphenin ve her bir vakanın üzerine gidilmesiyle oluşur. Bundan federal ve eyalet hükümetleri sorumludur. Stiko tarafından yapılan değerlendirmelerden sonra anormallik ifade eden raporlar çok nadir ancak göz ardı edilemez” dedi.