Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz, kenarda durup olup bitene yorum yapmakla yetinemeyeceklerini belirterek, "Her şeyin içinde olmalıyız. Avrupa’da geleceğin parlak olmasına ve ilerlemeye katkıda bulunmalıyız" açıklamasını yaptı.

Almanya Başbakanı Scholz: Her şeyin içinde olmalıyız

Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz, "Kenarda durup olan bitene yorum yapmakla yetinemeyiz. Her şeyin içinde olmalıyız" dedi.

Görevdeki 3'üncü gününde Avrupa Birliği (AB) kurumlarına ziyaret düzenleyen Scholz, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

Von der Leyen ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Scholz, Almanya’nın AB’nin kalbinde duran ve sorumluluğu bulunan bir ülke olduğunu belirterek, "Kenarda durup olan bitene yorum yapmakla yetinemeyiz. Her şeyin içinde olmalıyız. Avrupa’da geleceğin parlak olmasına ve ilerlemeye katkıda bulunmalıyız" dedi.

Scholz, "Kurulan hükümetteki tüm ortakların Avrupa yanlısı bir gündemi olduğunu düşünüyorum. Muhalefetimizin de büyük kısmı Avrupa yanlısı" diye konuştu.

"Her şeyden önce, salgınla ilgili tüm deneyimlerimize dayanarak, Avrupa'nın bir arada durması ve yakın iş birliği içinde hareket etmesi önemlidir. Tabii ki önceliklerimiz daha yüksek aşılama oranı ve aşılamayı herkes için erişilebilir ve çekici kılmak olmalı." diyen Scholz, "iklim değişikliğini durduracak ve ekonomiyi büyütecek endüstriyel modernizasyonun" da önemli gündem maddelerinden olduğunu dile getirdi.

Scholz, Rusya ile ilgili de "Ukrayna-Rusya sınırında gelişen olaylardan elbette derinden endişe duyuyoruz. Herkesin kendi sınırları içinde güvende hissetmesini, Avrupa'daki diğer sınırların dokunulmaz ve sağlam olmasını sağlamak bizim sorumluluğumuz olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Başbakanı Scholz, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında da son 50-100 yılın aksine dünyanın gelecek yıllarda iki kutuplu değil, çok kutuplu olacağını, birçok yeni gücün ortaya çıkacağını ifade etti.

Artık ABD ve Rusya’ya ek olarak Çin, Hindistan, Japonya, Malezya gibi Asya ülkelerinin de güçlü ülkeler arasında yer alacağı öngörüsünü paylaşan Scholz, Avrupa’nın güçlü kalmasını sağlamak istediklerini, AB’nin güçlü ve egemen olmasının çok önem taşıdığını vurguladı.

Scholz, şunları kaydetti:

"Mesele dünya ile ilişki kurmak olduğunda çok taraflı bir dünyayı bir araya getirmek AB’nin çabaları arasında yer alacak. Biz demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerlere sahip ülkeleriz. Ama bazı ülkelerde durum böyle değil. Bu yolu seçmeyen ülkelerle de iyi ilişkiler kurmamız gerekiyor. Herkes kendi yolunu seçmekte özgür ama önemli olan barış içinde yaşamamız gerekliliği. Bu kolay olmayacak ama göğüslememiz gereken bir zorluk."

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de "(Scholz ile) Birbirimizi birkaç yıldır tanıyoruz ve yakın çalışma imkanımız oldu. Bu durum, yeni rollerimizde bize avantaj sağlayacaktır." dedi.