Almanya’da çocuk başına ailelere 150 avroluk ek koronavirüs yardımı yapılması kararlaştırıldı. Ülkedeki koalisyon hükümeti, şirketlere yönelik vergi indirimlerinin süresini de uzattı.

Almanya’da ailelere, çocuk başına 150 avro yardım yapılacak

Almanya'da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan koalisyon hükümeti, koronavirüsle mücadele kapsamında yeni sosyal ve ekonomik önlemler aldı.

Alınan yeni kararlar doğrultusunda, ailelere bir kez çocuk başına 150 avroluk ek destek verilecek. Yaşlı ve işsiz yardımı alanlara d bir seferliğine 150 avro verilecek.

Ayrıca şirketler için de destek paketleri hayata geçirildi. Daha önce alınan bir kararla, şirketlerin 2020 ve 2021 yılında kaydettikleri zararı daha önceki yıllarda kaydettikleri kâr ile mahsup edebilmesine ve böylece daha az vergi ödemesine karar verilmişti. Hükümet, bu uygulama kapsamına alınabilecek miktarı 10 milyon avrodan 20 milyon avroya çıkarttı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre koalisyon hükümeti, katma değer vergisinde daha önce 30 Haziran tarihine kadar geçerli olması kararlaştırılan indirimi de 2022 yılı sonuna kadar uzatma kararı aldı. Buna göre gastronomi alanında yiyeceklerden yüzde 19 yerine yüzde 7'lik katma değer vergisi alınması uygulaması sürecek.

Hükümet ayrıca kültür alanında faaliyet gösteren kişi ve şirketleri desteklemek amacıyla 1 milyar avro tutarında bir kurtarma ve gelecek paketi oluşturulduğunu açıkladı.

‘SORUNLAR SİHİRBAZLIKLA YOK EDİLEMEZ’

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz devletin korona krizi nedeniyle yaptığı harcamaları artırmasının doğru yol olduğunu savundu. Deutschlandfunk radyosuna bir açıklama yapan Scholz ‘Sorunlar sihirbazlıkla yok edilemez’ diye konuştu.

Her şey iyiye gitse bile 2022 ile 2025 yılları arasında pandemi öncesindeki öngörülere nazaran gelirlerin düşeceğini belirten Scholz, “Ek mali imkanları seferber etmek zorundayız” diye konuştu. Bakan Scholz, sosyal devlet ve yatırım harcamalarını azaltmanın ise yanlış bir tercih olacağına inandığını belirtti.