Almanya'da Anayasa Mahkemesi, Birlik Partileri (CDU/CSU) ile SPD'den oluşan büyük koalisyon hükümetin, 299 seçim bölge sayısını 280’e indirmesini içeren seçim sisteminde değişikliğine yönelik itirazı reddetti.

Almanya'da, Anayasa Mahkemesi'nden seçim reformuna onay

BİRGÜN/ALMANYA

Almanya'da 26 Eylül'de 60 milyondan fazla seçmenin sanık başına çağrıldığı genel seçimlerle ilgili Federal Anayasa Mahkemesi kararı, seçim reformuyla ilgili tartışmalara ilgili yeni boyut getirdi. Federal Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz yıl Federal Hükümeti'i oluşturan Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ile Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) oylarıyla kabul edilen seçim reformunun 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde de geçerli olmasına hükmetti. Anayasa Mahkemesi, muhalefet partileri Yeşiller, FDP ve Sol Parti, seçim reformuna yönelik acil iptal başvurusunu geri çevirdi. Buna göre yeni seçim reformu, geçerli 26 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde geçerli olacak. Mahkemenin reformun anayasaya aykırı olduğu yönündeki ana başvuru hakkında görüşme ise henüz yapılmadı.

SEÇİM BÖLGE SAYISI 280'E DÜŞÜRÜLDÜ

Almanya seçim sisteminde federal ve eyalet seçimlerinde birinci oylar adaya, ikinci oylar ise partiye veriliyor. Seçimlerde bir partinin kazandığı direk aday sayısı, partiye verilen oylar sonucu liste üzerinden çıkardığı milletvekili sayısını geçmesi durumunda hem direk aday hem de partinin listesindeki aday meclise girebiliyor. Bu konumda meclise giren adaylara, “Überhangsmandat” deniyor. Son federal seçimlerde milletvekili sayısı çok sayıda direk adayın kazanması üzerine 509'dan 709’a yükselmişti. Birlik Partileri (CDU/CSU) ile SPD'den oluşan hükümet, seçim sisteminde değişikliğe giderek 299 olan seçim bölge sayısını 280’e indirdi. Yeşiller, FDP ve Sol Parti ise seçim reformunun iktidarı avantajlı duruma getireceğini ileri sürerek değişikliğe itiraz ediyor. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar, seçim reformu tartışmalarını artırdı.

SPD, YEŞİLLER'İ YAKALADI

Diğer yandan seçim araştırma kuruluşu İnsa'nın Bild am Sonntag için yaptığı 'Pazar anketi'ne göre, Sosyal Demokratlar, Yeşiller'i yakaladı. Hıristiyan Demokratlarda düşüş eğilimi belirleyen ankete göre bir hafta içinde oyunu yüzde iki oranında artıran Sosyal Demokratlar, yüzde 20'ye ulaştı. Ankette Yeşiller yüzde 18, liberal FDP de yüzde 12'de kaldı. Buna göre olası bir SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan 'trafik ışığı' koalisyonu mecliste çoğunluğu sağlayabiliyor. Renkleri baz alınarak Jamaika koalisyonu olarak adlandırılan Birlik Partileri, FDP ve Yeşiller oluşan bir hükümet veya Almanya koalisyonu (siyah, kırmızı, sarı) CDU, SPD ve FDP ittifakı da mümkün olabilecek. Anket, Almanya'da ikili koalisyonlar döneminin de son bulduğunu ortaya koydu.