Görülen kan pıhtılaşması vakaları nedeniylr AstraZeneca aşısı, Almanya’da 60 yaş altı kişiler için kısıtlandı. Merkel, “Göz ardı edemeyeceğimiz bulgular mevcut” dedi.

Almanya’da AstraZeneca aşısı 60 yaş altı için kısıtlandı

Oxford Üniversitesi’nin AstraZeneca ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının, Almanya genelinde sadece 60 yaş üstü kişilerde kullanılması tavsiyesinde bulunuldu. 16 federal eyalet, Almanya aşı komisyonunun tavsiye kararını kabul etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ile Başbakanlıkta düzenlediği ortak basın toplantısında, Daimi Aşı Komisyonu’nun (Stiko) AstraZeneca aşısının 60 yaş altındaki kişilere yapılmasının askıya alınıp sadece 60 yaş üzerine uygulanması tavsiyesini hatırlattı.

Merkel, Stiko'nun tavsiyelerine yoğun görüşmelerden sonra karar verildiğine dikkati çekerek "Göz ardı edemeyeceğimiz bulgular mevcut" dedi.

Kamuoyunda AstraZeneca aşısına olan güvenin kaybolduğu iddialarına ilişkin Merkel, "Aşılara güvenebilmeliyiz. Güven, her şüphenin ve her bir vakanın üzerine gidilmesiyle oluşur. Bundan federal ve eyalet hükümetleri sorumludur. Stiko tarafından yapılan değerlendirmelerden sonra anormallik ifade eden raporlar çok nadir ancak göz ardı edilemez" diye konuştu.

Alman Sağlık Bakanı Jens Spahn ve 16 eyaletin sağlık bakanları, AstraZeneca'nın 60 yaş altına uygulanmasını durdurma kararı aldı. "Aşının sadece hastaların talebi üzerine, bireysel riskler gözden geçirildikten ve detaylı değerlendirme yapıldıktan sonra uygulanacağı" açıklandı.

Nisan sonunda da AstraZeneca'nın ilk dozunu halihazırda vurulmuş olanların ikinci dozu alabileceği belirtiliyor.

Öte yandan Merkel tüm bu yaşananların belirsizlik yaratacağının farkında olduklarını ancak böyle bir durumla baş etmenin en iyi yolunun, açıklık ve şeffaflık olduğunu ifade etti.

Covid-19'a karşı mücadelede aşının bulunmasının şans olduğunu vurgulayan Merkel, kendine aşı sırası geldiğinde AstraZeneca aşısı da yaptırabileceğini söyledi.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ise AstraZeneca'nın artan bir sağlık riski oluşturmasının, aşılama kampanyası için "şüphesiz bir gerileme" olduğunu söyledi.

STİKO AŞI GÜNCELLEMESİNDE BULUNMUŞTU

Yeni tromboz (pıhtı) vakalarının ardından Stiko, AstraZeneca aşısı hakkındaki tavsiyesini güncellemişti.

Stiko bugüne dek rapor edilen 31 kan pıhtısı vakasından 9'unun hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Robert Koch Enstitüsünün bildirdiğine göre, Almanya'da bugüne kadar 2,7 milyon AstraZeneca aşısı yapıldı.

UKRAYNA’DA 198 BİN KİŞİDEN 689’UND AYAN ETKİ

Öte yandan Ukrayna'da 24 Şubat-28 Mart arasında AstraZeneca aşısı olan 198 bin 465 kişiden 689'unda yan etki görüldüğü açıklandı.

Ukrayna Sağlık Bakanlığına bağlı Devlet Ekspertiz Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 24 Şubat-28 Mart arasında aşı olan 198 bin 465 kişiden 689'unda yan etki görüldüğü duyuruldu. Yan etki şikayetlerinin başında en çok "enjeksiyon yapılan bölgede tahriş tespit edilmesi" yer aldı. Yüzde 12.98'inde kas ve iskelet sistemi bozuklukları ve yüzde 11.96'sında sinir sistemi bozuklukları görüldü. Yan etki görülenlerin yüzde 92.8'inde ciddi şikayetlerin olmadığı, yüzde 7.2'sinde ciddi yan etki görüldüğü ifade edildi.

Mart ayının başında birçok Avrupa ülkesinde uygulanması durdurulan AstraZeneca aşısı, kan pıhtılaşması vakalarının sayısının çok az olması ve tedavisinin mümkün olduğunun ortaya çıkması üzerine aşılamayı yeniden başlatmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansı aşının toplum için faydalarının zararlarından çok daha fazla olduğunu söylemişti.

Kaynak: AA, BBC Türkçe