Bild gazetesi’nin aktardığına göre, Almanya'da koalisyon ortaklarından Birlik Partileri'den Florian Hahn, Ayasofya kararı sonrasında Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin sonlandırılması çağrısı yaptı.

Almanya’da Ayasofya tepkisi: Türkiye-AB müzakereleri sonlandırılsın çağrısı

Alman siyasetçi Florian Hahn, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararını "ortak Avrupa kültürüne karşı bir provokasyon" olarak nitelendirdi ve Türkiye ile AB adaylık müzakerelerinin sonlandırılmasını istedi.

Bild gazetesi’nin aktardığına göre, Almanya'da koalisyon ortaklarından Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) meclis grubundaki Avrupa Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararı nedeniyle Türkiye’nin AB'ye üyelik müzakerelerinin durdurulması çağrısında bulundu.

Florian Hahn, Türkiye'nin almış olduğu Ayasofya kararına politik bir yanıt verilmesi gerektiğini belirterek, “Bundan gerekli sonucu çıkararıp cesaret göstererek, Türkiye ile yürütülen Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerine son vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Hahn, Türkiye’nin aldığı bu kararın ortak Avrupa kültürüne karşı bir provokasyon ve aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden giderek daha fazla yabancılaştığını gösterdiğini belirtti.

AB VE BM'NİN TEPKİSİ

AB Dış İlişkiler ve Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Ayasofya'nın camiye dönüştürülme kararından üzüntü duyduğunu açıklamıştı. Borrell, Ayasofya'nın "güçlü bir sembolik, tarihi ve evrensel değer" taşıdığını ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) da Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararını "derin üzüntüyle" karşıladığını açıklamış ve UNESCO Genel Sekreteri Audrey Azoulay "Ayasofya, mimari bir başyapıt ve aynı zamanda yüz yılllardır Avrupa ile Asya arasındaki etkileşimlerin eşsiz bir tanığı. Müze statüsü, mirasının evrensel niteliğini yansıtıyor ve onu diyoloğun güçlü bir sembolü haline getiriyor" ifadelerini kullanmıştı.

İLK NAMAZ 24 TEMMUZ'DA

Cuma günü Danıştay'ın Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı imzalamıştı. Erdoğan daha sonra Ayasofya'da ilk namazın 24 Temmuz Cuma günü kılınacağını da duyurdu.

537 yılında Doğu Roma İmparatorluğu döneminde kilise olarak inşa edilen Ayasofya, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1453'te İstanbul'u ele geçirmesinin ardından, Padişah Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştü. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından 11 yıl sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası ile cami statüsünden çıkarılarak müzeye dönüştürülen yapı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Kaynak: DW Türkçe, Sputnik