Almanya'da 100 binden fazla nüfusa sahip büyük şehirlerden göçün oranı, 1990'lar seviyesine ulaştı.

Almanya'da büyük şehirlerden kaçış var
Fotoğraf: Pixabay

WİESBADEN

Almanya'da büyük kentlerden çevredeki kasaba ve kırsal kesime göç, artarak devam ediyor. Wiesbaden'deki Federal Nüfus Araştırma Enstitüsü'nün (BiB), Federal İstatistik Dairesi'nin güncel verilerini baz alarak yaptığı hesaplara göre ülkedeki büyük kentlerden küçük kasabalara ve kırsal bölgelere taşınanların sayısı 2019'a göre yüzde 1,8 artarken, büyük şehirlere taşınanların sayısı ise yüzde 5,4 azaldı.

Bu, iç göç dengesinin büyük şehirlerden çevre bölgelere göç eğiliminin (banliyöleşme) sürdüğü anlamına geliyor.

GÖÇTEN ÇEVRE KASABALAR KÂRLI ÇIKIYOR

Açıklamaya göre, 2020'de büyük şehirlerdeki nüfus kayıpları, esas olarak Covid-19 pandemisinin ilk yılında hareketliliğin azalmasından kaynaklandı. 2021 yılında ise, büyük kentlerden uzaklaşan insanların sayısındaki artış devam etti. Bu gelişmeden öncelikle kentlerin çevresindeki küçük kasabalar ile kırsal alanlar faydalanıyor. Bu bölgelerden büyük şehirlere gençlerin göçü ise pandemiden önceki yıllara göre daha düşük oldu.

AİLELER BÜYÜK ŞEHİRLERİ TERK EDİYOR

Banliyöleşme eğilimi, farklı yaş gruplarının yer değiştirme davranışlarında da görülüyor. 2019 ile karşılaştırıldığında, büyük şehirlerden taşınanlar çoğunlukla 30-49 yaşları (yüzde 3,7 artış) ve çocuklarda (yüzde 8,9 artış) oldu. BiB'den Tamilwai Kolowa durumu "Rakamlar, pandemiden önce bile gözlemlediğimiz ailelerin banliyölerde yaşamasının 2021'de daha da arttığını gösteriyor" diye değerlendirdi.

Büyük şehirlerde sürekli artan, yüksek kiralar, konut sıkıntısı ile değişen konut tercihleri, bu gelişmenin olası nedenleri olarak açıklandı. Öte yandan, 18-29 yaş arası genç yetişkinlerin yer değiştirme davranışı daha düşük seviyede kaldı. Gençler, genel olarak korona pandemisi öncesine göre ilçe sınırlarını daha az terk etti.