Alman Federal Meclisi'ne silahlı saldırı ve Almanya'da darbe planlamakla suçlanan aşırı sağcı "Reich Vatandaşları" örgütü, polis baskınlarının hedefi oldu. Örgüt mensubu 25 kişi gözaltına alındı.

Almanya'da darbe planlayan 'İmparatorluk Vatandaşları' örgütüne operasyon
Fotoğraf: İHA

BirGün FRANKFURT

Alman Federal Meclisi'ne silahlı saldırı ve Anayasal düzene darbe hazırlığı yapmakla suçlanan "Reich Vatandaşları'na (İmparatorluk Vatandaşları) yönelik polis baskını düzenlendi.

Spiegel'in verdiği bilgiye göre baskın emrini Federal Başsavcılık ve Federal Kriminal Dairesi (BKA) verdi. Baskın Almanya'nın 11 eyaletinde, 3 bin polis memuruyla, Çarşamba sabah saatlerinde, 130 adrese yönelik yapıldı.

Baskınlarda 25 kişinin gözaltına alındığı, grubun sözde liderininse Frankfurt'tan Heinrich XIII. Prinz Reuss" olduğu iddia ediliyor. Federal savcılığa göre, 71 yaşındaki Heinrich XIII. Prinz Reuss, ülkenin yeni devlet başkanı olmayı planlanıyordu. Örgütün olası devlet başkanın yanısıra diğer hükümet üyelerini de belirledi ve bunları bir "Kurul" da bir araya getirdiği bilgisi aktarıldı. Gruba yönelik İtalya ve Avusturya'da da baskınlar yapıldı, yapılan baskınlarda her iki ülkeden birer kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: İHAFotoğraf: İHA

KASIM 2021'DE KURULDU

Örgütün amacının Federal Almanya Cumhuriyeti'nin anayasal düzenini yıkmak ve yerine 1871 benzeri bir Alman devleti (Deutsches Reich) kurmak olduğu açıklandı. Örgütün istediği düzeni federal ve belde düzeyinde gerçekleştirmek için ölümleri de göze aldığı kaydedildi.

Baskınlar hakkında açıklama yapan Federal Başsavcı Peter Frank, "Reich Vatandaşı" olduğu iddia edilen kişilerin terör örgütünü, devlet kurumları ve temsilcileriyle savaşmak için Kasım 2021'de kurduklarını, demokratik anayasal devletin belediye, ilçe ve belediye düzeyinde "ortadan kaldırmak" için de bir 'askeri kol" oluşturduğunu söyledi.

Askeri kolun Almanya'nın yeni ordusunu da kurmak istediğini kaydeden Frank, gruptan bazı isimlerin aktiv şekilde Alman ordusunda yer aldığı bilgisine ulaştıklarını, bazı isimlerin ise silahlı Federal Meclise baskın yapmayı planladıklarını kaydetti.