Almanya’da 2021 yılında başlayacak pilot proje ile Almanya’da yaşayan 18 yaşın üzerinde rastgele seçilecek 120 kişiye 3 yıl boyunca aylık 1200 avro verilecek.

Almanya’da “evrensel temel gelir” uygulamasına 3 günde 1 milyon başvuru

Dilara Ekinci / Almanya

Almanya, Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) ve Benim Temel Gelirim Derneği (Mein Grundeinkommen e.V.) iş birliği ile “Evrensel Temel Gelir” (Universal Basic Income / Grundeinkommen) deneyine başlıyor. Buna göre 120 kişiye 3 yıl boyunca aylık 1200 avro verilerek, bunun bireyler ve toplum üzerindeki etkileri incelenecek. Yapılan başvurular, gelir durumu, medeni hal, yaş, etnik köken gibi özelliklerden bağımsız olarak seçilen 120 kişi, 3 yıl sürecek araştırmaya katılacak. Ayrıca, 1350 kişilik bir kontrol grubu da oluşturularak, araştırma süresince bireylerin hayatlarındaki değişimler gözlemlenecek. Belirli aralıklarla anket, mülakat düzenlenerek ve saç örnekleri alınarak insanların stres seviyeleri ve hayattan duydukları memnuniyet ölçülecek.

150 BİN KİŞİ TARAFINDAN FONLANIYOR

Proje için gereken yaklaşık 5.2 milyon avro bütçe ise bireysel bağışçılar tarafından karşılanıyor. Araştırmanın sürdürülebilirliği için, temel gelir konusunu desteklemek isteyen yaklaşık 15 bin kişi, aylık bağışlarıyla projeyi fonluyor.

3 GÜNDE 1 MİLYON BAŞVURU

Araştırmanın 18 Ağustos’ta duyurulmasının ardından 3 gün gibi kısa bir sürede başvuru sayısı 1 milyonu geçerek rekor kırdı. Araştırma planına göre, katılacak kişilerin seçiminin 1 milyon başvuruya ulaşıldığında, ya da hedeflenen kişi sayısına ulaşılamaması halinde ise en geç Kasım ayı ortasında yapılması planlanıyordu. Bir milyon kişiye ulaşılmasına rağmen, başvurular açık bırakılarak daha çok destekçiye ulaşılıp aylık 1200 avro (Yaklaşık 10 bin 400 TL) alacak “denek” sayısının artırılması hedefleniyor.

TEMEL GELİR DENEYİ NEYİ AMAÇLIYOR?

Temel gelir, bir devletin tüm vatandaşlarına herhangi bir koşul olmaksızın aylık olarak bireylerin barınma, beslenme, giyinme ve sağlık hizmeti alma gibi ihtiyaçlarını karşılamalarına yetecek miktarda maddi ödenek sağlaması anlamına geliyor.

Araştırma ile insanların belli düzeyde gelir güvencesi olmasının kişilerin ve toplumun üzerinde yaratacağı değişimler izlenecek. İnsanların işsizlik ve geçinme kaygılarından bağımsız olduklarında sosyal hayatlarında ve kişisel gelişimlerinde neler değişecek, kazanılan bu meblağ nerelerde harcanacak gibi sorular gözlemlenecek. Araştırma şimdiye kadar bu alanda gerçekleştirilen en kapsamlı çalışma olarak öne çıkıyor. Geçmişte yapılan deneyler sürenin kısa olması, desteğin bazı koşullara bağlı verilmesi veya verilen ödeneğin düşük düzeyde olması gibi sebeplerden dolayı yeterli bilimsel dayanağı sağlamamaktaydı.