WDR kanalı, ödüllü gazeteci ve tıp doktoru olan Pakistan kökenli El-Hassan’ın moderatörlüğünü yapacağını duyurduğu Quark bilim programının gazeteci tarafından sunulmasını askıya aldı.

Almanya’da gazetecinin programı katıldığı anti-semitlik gösteri nedeniyle elinden alındı

Dilara Ekinci - Almanya

Almanya’da basin ve ifade özgürlüğü konusunda Nemi El-Hassan nedeniyle yeni bir tartışma başladı. WDR kanalı, ödüllü gazeteci ve tıp doktoru olan Pakistan kökenli El-Hassan’ın moderatörlüğünü yapacağını duyurduğu Quark bilim programının gazeteci tarafından sunulmasını askıya aldı. Nedeni ise El-Hassan’ın 2014 yılında katıldığı Al-Kuds isimli anti-semitik gösteri.

Alman basınında geniş yer bulan habere göre, El-Hassan’ın WDR’daki görevleri ve programı şimdilik durduruldu. Nedeninin gazetecinin 2014 yılında Berlin’de düzenlenen ve çokça anti semitik sloganın atıldığı ve Hizbullah sembollerinin yer aldığı Al-Kuds gösterisine katılması olarak belirtildi.

Aradan geçen yıllarda ise ırkçılık karşıtı pek çok gösteride yer alan El-Hassan, anti-semitizme karşı da söylemlerde bulundu. Zeit’ta yer alan habere göre ise, 7 yıl önceye ait görüntülerin yayınlanması tesadüf değil. Bild gazetesi ile duyulan görüntülerin aslında İslam karşıtı yayınlar yapan aşırı sağcı bir Youtube kanalından ilk kez yayınlandığı belirtiliyor.

EL-HASSAN’A AÇIK MEKTUPLA DESTEK

Genç bir gazetecinin 7 yıl önceki davranışları nedeniyle bu derecede bir cezaya maruz kalması ise tepki çekti ve pek çok gazeteci, yazar, akademisyen, hak savunucusu ve kültürel alanda çalışan kişi bir araya gelerek WDR’a bir açık mektup yazdı.

İçlerinde tanınan isimlerin de olduğu imzacılar, El-Hassan’a yapılanın Müslüman bir kadına verilen ölçüsüz bir tepki ve iptal kültürünün bir parçası olduğunu vurguladı. Mektubu yazanlar Nemi El-Hassan’ın açıkça değiştiğini ve insanların bu tip hatalar yapmasına toplumda alan açılması gerektiğini, yoksa toplumda pozitif değişimin cesaretlendirilemeyeceğini belirtti. Mektupta, Nemi El-Hassan’ın programına devam etmesi için çağrıda bulunuldu.

almanya-da-gazetecinin-programi-katildigi-anti-semitlik-gosteri-nedeniyle-elinden-alindi-925259-1.

İMZACILARA ELEŞTİRİLER

Diğer yandan Nemi El-Hassan’a destek mektubuna çokça eleştiri de geldi. Çeşitli gazeteciler ve politikacılar böyle bir durumda El-Hassan’ın programa devam etmemesinin doğru bir karar olduğunu belirtirken, açık mektubun imzacılarını da anti-semitizme alan açmakla eleştirdi.

WDR’dan ise şimdiye kadar konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Kanal yetkilileri, El-Hassan’a yönelik iddiaların çok ağır olduğunu ve anti-semitizmin hiç bir biçimine de müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, ancak genç bir gazetecinin profesyonel gelişiminin inkar edilemeyeceğini, ve dış baskılar olmadan durumu dikkatlice değerlendirmeyi planladıklarını söyledi.

Açık Mektup: https://drive.google.com/file/d/1iE7V1qZnbvc18ZIROPEU8CVumw2KqHPf/view

https://www.spiegel.de/kultur/tv/nemi-el-hassan-kulturschaffende-erklaeren-sich-solidarisch-mit-nemi-el-hassan-a-93285d64-f74b-45df-93ff-793187366c65?fbclid=IwAR2vUqaZs4J1nCTNPqBKyljPLfXlZcXsxKRivPS6TJbzMI9cwaYXUfCCywU

https://www.deutschlandfunk.de/kritik-an-wdr-und-nemi-el-hassan-sie-muss-sich-glaubwuerdig.2907.de.html?dram:article_id=503078

https://www.zeit.de/kultur/film/2021-09/nemi-el-hassan-antisemitismus-vorwuerfe-bild-rechtsradikale-al-quds