Almanya’nın Erfurt şehrinde, 12 kişilik bir grup, Gine uyruklu 3 kişiye saldırdı. Biri ağır olmak üzere iki göçmen yaralandı. Saldırının ardından, ırkçılığa karşı kitlesel bir protesto gerçekleştirildi.

Almanya’da Ginelilere saldırı: Biri ağır, iki göçmen yaralandı

Fotoğraf: Thüringen Allegemein

BirGün/Almanya

Almanya’nın Thüringen eyaletinin başkenti Erfurt şehrinde cumartesi sabaha karşı ırkçı bir saldırı gerçekleştirildi.

Sabaha karşı saat üçte, Gine uyruklu üç genç, on iki kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Saldırının ırkçı sebeplerle gerçekleştirildiğine kesin gözüyle bakılıyor. Saldırıda ağır yaralanan bir Gineli’nin durumu ciddiyetini koruyor.

YÜZLERCE KİŞİ PROTESTO ETTİ

Cumartesi sabaha karşı yaşanan olayın ardından, eyaletteki ırkçılık karşıtı gruplar ve Antifa organizasyonları protesto çağrısında bulundu.

Cumartesi günü saat on dörtte Eyalet Başkanlığı binasının önünde gerçekleşen protestoya, yaklaşık 400 kişi katıldı. Göstericiler, eyalette artan ırkçı faaliyetlere dikkat çekerek, aynı zamanda bu saldırılarla yaratılmaya çalışan korku ve panik havasına karşı birlik çağrısında bulundular. Thüringen Eyalet Başkanlığı binasının önünde iki hafta önce yine aşırı sağcı olduğu iddia edilen bir grup bir başka gruba saldırmış ancak olay ırkçı bir saldırı değil bir grup kavgası olarak değerlendirilmişti.

ŞÜPHELİLER SERBEST

Olayın ardından polis, saldırıyla ilişkili olabileceği şüphesiyle on iki kişiyi gözaltına aldı. Ancak gözaltına alınan kişiler bugün öğle saatlerinde yeterli kanıt bulunmadığı için serbest bırakıldı.

Yaralılardan birinin hala hastanede tedavi altında olduğu sırada gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması, basında ve kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Saldırının, aşırı sağcı parti III Weg (Üçüncü Yol) üyelerinin sıklıkla bulundukları bir bölgede gerçekleştiği basına yansıdı, ancak polis tarafından bu konuyla ilgili bir yorum yapılmadı.

Eyalet polisi, olayın olası görgü tanıklarının kendileriyle iletişime geçmeleri için halka çağrıda bulundu.

SİYASİLER TEPKİLİ

Sol Parti Eyalet Meclisi Milletvekili Katharina König-Preuss, eyalette neo-nazilerin artan faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Birkaç hafta içinde ikinci saldırının gerçekleştiğine dikkat çeken König-Preuss, Üçüncü Yol partisinin insanlara dövüş sporları eğitimi ve çeşitli saldırı aletleri sağladığını söyledi. Partinin insanlar arasında korku yayma ve zarar verme amacı güttüğünü dile getiren vekil, partinin kapatılması çağrısında bulundu. Ayrıca, polisin saldırı karşısındaki tutumunu da eleştiren vekil König-Preuss, yabancı düşmanı saldırıyla ilgili polisin ilk raporunda olayı iki grup arasında bir “çatışma” olarak nitelemesine de tepki gösterdi.

Kaynak: MDR Thüringen