Almanya’da normal hayatın ne zaman normale döneceği sorularının yanıtı 'Çıkış tartışması'nda aranıyor.  Konuyla ilgili olarak Alman 2. devlet televizyonu da  İçişleri Bakanlığı'nın kendilerine gönderdiği 3 farklı senaryoyu paylaştı

Almanya'da 'hayata dönüş' ne zaman?

Birgün / BERLİN

Almanya'da Başbakan Angela Merkel, yasakların Paskalya tatiline kadar yasakların devam edeceğini belirterek, kamusal yaşamın adım adım normalleşmesi konusunda gece gündüz düşündüğünü belirtiyor.

Peki Federal Hükümet, koronavirüs kısıtlamalarını ne zaman kaldırmayı düşünüyor?, Almanya'da normal hayata dönüş ne zaman olacak? Alman medyası bu soruların yanıtını 'Çıkış tartışması'nda (ExitDebatte) arıyor.

Alman 2. devlet televizyonu ZDF ile Spiegel, Federal İçişleri Bakanlığı'nın kendilerine gönderdiği yanıtları kamuoyunun gündemine taşıdı.

Spiegel, Federal Hükümetin insanların salgını atlattıkları sonucunu çıkaracakları ve temas yasağına uymayacakları endişesiyle, konunun kamuoyunda tartışılmasını istemediğini belirtti.

Üç farklı senaryo ortaya koyan İçişleri Bakanlığı, günde 500 bin test, hastaneleri ayrıştırma ve sağlıkçıları otellerde barındırmayı planlamış. Virüsle ilgili stratejinin ise devlet kurumlarına güveni zedelememek için "iletişimde saydamlık, kararlı olunduğunun gösterilmesi ve gerçeği olabildiğince açık şekilde anlatmak" üzerine kurulduğu belirtildi.

‘19 NİSAN’A KADAR SOSYAL HAYATIN DURMA NOKTASINDA OLMASI İSTENİYOR’

Gazete şimdiye kadar hükümetin, 19 Nisan'a kadar sosyal hayatın durma noktasında olmasını istediğini, yasakları hafifletmeyi de ancak bu tarihten sonra gündeme getirmeyi planladığını yazdı.

Son günlerde siyasilerin sıkça 'Çıkış tartışması' yapması üzerine Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher (SPD), "Hiçbir önleme dokunmayın, disiplinden vaz geçmeyin" uyarısında bulundu.

Sol Partili, Thüringen Eyalet Başbakanı BodoRamelow da tartışmayı yanlış bir işaret olarak niteleyerek, şu an mümkün olmayan bir durumu ortaya atmanın çok tehlikeli olacağını belirtti.

Bu yönde tartışmalara rağmen şimdiye kadar Almanya'nın halk için keskin yasaklar ve ekonomi için mali destekten oluşan salgın stratejisinde bir farklılaşma olmadı. Alınan önlemler vaka sayısı artış hızını azaltırken, yoğunlaşma endişesi taşıyan hastanelere de zaman kazandırdı.

FEDERAL HÜKÜMETİN ‘APP’ PLANI

Alman basınında yer alan haberlere göre çıkış tartışmaları iş dünyasının uzun süredir devam eden durgunluğun derin ekonomik sonuçlarına yönelik uyarıları gölgesinde yapılıyor.

Uyarıyı yapanlar kapanmanın sosyal etkisinden de endişe duyduklarını belirtiyor. Bilim insanları ise, Almanya'da da yeni tip koronavirüse yönelik bir aşının ancak 2021'den önce olmayacağı gerçeğinin altını çiziyor.

Diğer yandan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı HelgeBraun, insanlara koronavirüslü bir kişinin yaklaştığını haber verecek bir uygulamanın büyük avantaj kazandıracağını vurgularken Federal Hükümet de, sağlık sistemini kötüleştirmeden karantina kısıtlamalarını azaltma planı konusunda gelişme kaydetti.

İçişleri Bakanlığı çalışmasına göre okullar, iş yerleri ve restoranlar adım adım açılacak. Bunun için test kapasitesinin artırılması, koronavirüslülerin izole edilmesi ve maske takılmasının gerekli olduğu vurgulanıyor. İhtiyaç duyulan maskelerin artık Almanya'da üretilmesi gerektiğini düşünen Federal Hükümet, halkın kamuda maske takmasına da olumlu bakıyor.

BULAŞMA HIZI ÖNEMLİ

Almanya'nın özerk, resmi kurumu Robert Koch Enstitüsü'nün (RKİ) Başkanı LotharWieler, koronavirüsün ilk başlarda olduğu gibi bir kişiden 16 ve daha fazla insana bulaşması yerine ancak bir kişiden daha az sayıya ulaşılması durumunda pandemiyle başedildiği anlamı çıkacağını duyurdu.

RKİ Başkanı Wieler, bulaşma hızının şu an bire bir şeklinde olduğunu belirti. Almanya'nın komşusu Avusturya, önümüzdeki hafta, Paskalya tatilinden sonra küçük işletmelerin açılmasına izin verecek. Avusturya'da Mayıs ayının başından itibaren berberler, alışveriş merkezleri; ortasından itibaren ise okullar açılabilecek.

"Çıkış" için kesin bir tarih vermekten kaçınan Almanya Başbakanı Merkel'e göre ise temas kısıtlamaları hafifletilse bile kesinlikle pandemi ile mücadele bir süre daha yaşanacak.