Almanya'da hızlı test merkezlerinde 'dolandırıcılık' iddiaları: Yetkililer harekete geçti

BirGün ALMANYA

Hızlı testler için ayrılan kaynaklar milyarları bulurken test merkezlerinde yapılan usulsüzlükler üzerine yetkililer harekete geçti. Yapılan ilk denetimler yolsuzlukların boyutunu ortaya koydu.

Hannover‘de geçtiğimiz günlerde 49 yaşındaki bir kişinin kayıt olduktan sonra daha test merkezine gitmeden mailine test sonuçunun gelmesi ve benzer şikayetlerin artması üzerine yetkililer harekete geçti. Sağlık Bakanlığı yetkilileri kendilerinin sadece test merkezlerinin uygunluklarını denetlediklerini, ödemelerin Aşağı Saksonya Sigorta Doktorları Birliği (KVN) tarafından yapıldığını belirttiler. KVN yetkilisi Haffe ise yaptığı açıklamada usulsüzlüğün boyutları karşısında gerekli araştırmaların başladığını açıkladı.

HAFTALIK 20 MİLYON AVRO ÖDENİYOR

Aşağı Saksanya Sağlık Bakanlığı‘nın açıklamasında mart ayı ortalarında 26 test merkezinden haftalık 3 bin 757 bildirim gelirken, güncel olarak 1157 test merkezinden 1,2 milyon bildirim yapıldığını duyurdu. Test başına yapılan ödemelerin kullanılan malzemeye göre 15 ila 18 avro arasında olduğu, böylece yapılan ödemelerin haftalık 20 milyonu bulduğunu belirtti.

Yetkili kurumlar mayıs ayı sonunda ödemelerin milyarları bulacağını, testlerin gerçekten yapılıp yapılamadığını bilmediklerini, sadece kendilerine gelen ve basına yansıyan şikayetleri değerlendirdiklerini belirtiyor. İlk denetimlerde bir çok yolsuzluk tespit edildiği ve konunun soruşturma için savcılığa intikal ettiği de gelen bilgiler arasında.

YOLSUZLUK ORTAYA ÇIKTI

WDR, NDR ve Süddeutsche Zeitung’un test merkezlerinde test yaptıranları sayarak yaptıkları araştırmalarda, ödeme için bildirilen rakamların test yaptıranların sayısının 3-4 katı olduklarını tespit edildi. Örneğin Köln’de 80 kişinin test yapıldığı bir test merkezinde bildirilen sayı 977 oldu. İddiaların odağında yer alan MEDİ-CAN adlı şirkete ait işyerlerinde yapılan aramalar sonucunda bir çok evrağa incelenmek üzere el konuldu. Şirketin sahibi aynı zamanda Wattenscheid 09 Spor Kulübü Denetim Kurulu başkanlığı da yapan Bochumlu müteahhit Oğuzhan Can ise usulsüzlük iddialarını reddetti. Şirket, internet sitesine göre 36 şehirde 54 test merkezi işletiyor. Münster, adı geçen şirketin şehirdeki test merkezlerinin lisansını iptal etti.

TEST SONUÇLARI DOĞRU DEĞİL Mİ?

Son günlerde test merkezlerininden gelen milyonlarca test sonucunun tamamına yakınının negatif çıkması da ülke çapındaki toplanan verilerin doğruluğu konusunda şüphe yaratıyor.