Almanya'da hükümetin koronavirüs nedeniyle yaptığı destek programlarına öğrencileri dahil etmemesi üzerine bakanlığın çözüm olarak sunduğu öğrenci kredisi tepki çekti

Almanya'da hükümetten öğrenciye borç paketi

Egehan Ünlü – Berlin

Eğitim ve araştırmadan sorumlu Federal Bakan Anja Karliczek Cuma günü yaptığı basın açıklamasında, öğrencilere faizsiz kredi verileceğini açıkladı. Toplam hacmi 1 milyar Euro olarak belirlenen kredi ödemeleri, kamuya ait teşvik bankası KfW üzerinden yapılacak. Öğrenciler aylık 100 ila 650 avro arasın da değişen meblağlarda, 31 Mart 2021’e kadar faizsiz kredi kullanabilecek. Kredilerin geri ödemeleri için ise 6 ila 23 aylık bekleme süreleri öngörülüyor. Paket kapsamında yerel öğrenci hizmetleri karşılıksız destek sağlayan acil durum fonlarına da 100 milyon avroluk ödenek sağlanacak.

Hükümetin, korona konusunda yaptığı destek programlarına öğrencileri dahil etmemesi haftalardır eleştiriliyordu. Bakanın çözüm olarak sunduğu, halihazırdaki öğrenci kredisi programının genişletilerek faizlerinin de geçici olarak kaldırılması ise ihtiyacın çok gerisinde kaldı.

Bu da konu hakkındaki tartışmaların sürmesi anlamına geliyor. Birçok kurum ve kuruluş düşük gelir grubunda bulunan öğrencilerin borç yükü altında kalmasına karşı çıkmış, karşılıksız destek programlarını savunmuş, devletin öğrencilere destek programı BAFöG’ün daha fazla kişiye açılmasını talep etmişti.

Almanya’da 3 milyon civarında öğrenci bulunuyor ve bu öğrencilerin ise 2/3’si çeşitli işlerde çalışıyorlar. BAFöG’ten yararlanan öğrencilerin oranı ise 1/5’in altında. Öğrencilerin önemli bir kısmı salgınının yan etkilerinden en çok etkilenen gastronomi sektöründe çalışıyor ve salgın tedbirleri nedeniyle işsiz kaldıkları için gelirlerinden mahrum durumdalar. Mevcut yardım paketleri ve kısaltılmış iş ödeneği ise öğrencilerin çoğunu dışarıda bırakıyor.

KREDİLERE BAŞVURULAR

Ailelerin gelirine bakılmaksızın tahsis edilecek kredilere internet üzerinden yapılacak başvurular8 Mayıs’ta, ödemeler ise Haziran ayında başlayacak. Faizsiz krediler 2021 Mart’ı sonuna kadar verilecek. KfW’nin öğrenci kredilerinden hâlihazırda yararlanan öğrencilerin bu dönemde kullandıkları krediler için faiz talep edilmeyecek, belirlenen dönemin dışında kullanılan öğrenci kredileri için yıllık %4 civarındaki mevcut faiz rejimi ise korunacak.

YABANCI ÖĞRENCİLER DE YARARLANABİLECEK

Daha önce KfW’nin öğrenci kredilerinden yararlanma hakkı olmayan yabancı öğrencilere de kredi kullanma fırsatı verildi. Yabancı öğrencilerin kredi başvuruları 1 Haziran’da, tahsisler ise Temmuz’da başlayacak. Kredi süresi yine yabancı öğrenciler için de Mart 2021’de sonlanacak.

Karliczek ayrıca yereldeki öğrenci hizmet kurumlarının acil durum fonlarına 100 milyon Euro’luk ek ödenek sağlanacağını da duyurdu. Bu bütçe ise sadece en zor durumda olan öğrencilere destek için düşünülüyor.Bu fonlara BAFöG veya burs gibi başka desteği olmayan ve korona sebebiyle işinden olan öğrenciler başvurabilecek. Bu gruba yabancı öğrenciler de dahil.

Kredi başvuruları için daha fazla ayrıntı KfW'nin veya bakanlığın sayfalarında bulunabilir. Acil durum fonlarına başvuruların ne zaman başlayacağı ise duyurulmadı. Ancak hacim düşüklüğü sebebiyle de öğrencilerin bulunduğu şehir ve bölgelerdeki öğrenci hizmetlerinin sitelerini (Studentenwerk) düzenli olarak takip etmeleri, başvurular açıldığında ivedilikle başvuru yapabilmeleri için önemli.

ÖĞRENCİ BİRLİKLERİ TEPKİLİ

Pakete birçok kesimden eleştiri yağdı. Temel eleştiri, zaten düşük gelir grubunda bulunan öğrencilerin borç yükü altından nasıl kalkacağı sorusuyla ilgili. İkinci eleştiri ise bu kısıtlı programın bile çok geç gelmesi ve kredi işlem sürelerinin de 1 ay gibi (yabancılar için 2 ay) hayli uzun olması.

Serbest ÖğrenciBirlikleri (fzs) yaptığıaçıklamada kredi çözümünün, okulu bırakmak anlamına geldiğini ve durumdan özellikle alt sınıfa mensup aile çocukları ile yabancı öğrencilerin mağdur olacağını vurguladı. Fzs, BAFöGbütçesinde 900 milyon avro bulunduğunu, bunun kullanıma açılmadan, öğrenci hizmetlerine sadece 100 milyon yardım yapılarak dikkatlerin dağıtılmak istediğini aktarıp bakanı istifaya davet etti.

Daha önce BirGün Avrupa’nın iletişimegeçtiği Yabancı Öğrenciler Federasyonu (BAS) da yeni paketi reddettiklerini yaptıkları basın açıklamasında dile getirdi. Federasyon reklam kampanyalarıyla birçok yabancı öğrenciyi ülkeye davet eden Almanya’nın, bu paketle yabancı öğrencilere ülkede istenmedikleri mesajı verildiğini duyurdu.

BAS öğrencilerin içinde bulundukları ağır duruma cevap bulamayan, ideoloji yüklü ve yetersiz çözümler sunan bakanın görevine layık olmadığını vurguladı.

SENDİKALAR DA KARŞI ÇIKIYOR

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW)da hükümetin harekete geçmesini olumlu görürken, öğrencileri 7000 avroluk bir borç batağına itmenin yanlış olgunu ve geri ödemesiz yardım yapılması gerektiğiniaçıkladı. Bu durumun birçok öğrencinin okulu bırakmasına yol açabileceğine ve bunun da neticede Almanya’daki kalifiye eleman sıkıntısını artıracağına işaret etti.

Birleşik Hizmet Sendikası (ver.di) de paketi eleştirdi. Eğitim ve bilimden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sylvia Bühler, öğrencilerinihtiyacının bir borçlanma programı değil, destek olduğunu vurgulayıp BAFöG’ün genişletilmesini talep etti.

SPD, FDP, YEŞİLLER VE HRİSTİYAN DEMOKRATLAR'IN GENÇLERİ BİRLEŞTİ

SPD, FDP, Yeşiller ve Hristiyan Demokratların gençlik örgütleri ise, Karliczek ve Maliye Bakanı Olaf Scholz’a Nisan sonu yazdıkları mektupta BAFöG’ün genişletilmesini talep etmişlerdi. Koalisyon ortağı SPD de bugüne kadar kredi çözümünü reddetmişti. Kulislerde başta herhangi bir karşılıksız destek programını reddeden Karliczek’in, SPD’nin mevcut kredi çözümünü kabul etmesini sağlamakiçin 100 milyonluk destek ödeneğini pakete eklediği konuşuluyor.

ÖĞRENCİLER UNUTULDU MU?

Almanya‘da yardım ve kredi paketlerinin göz kamaştırıcı tempoda kararlaştırıldığı son iki ay içinde, öğrencilerin durumunun neden dikkate alınmadığı önemli bir soru. Mevcut paketin nihai bir çözüm olarak mı kalacağı yoksa siyasi baskıların hükümeti daha kapsamlı bir paketsunmaya mı zorlayacağını ise önümüzdeki günler gösterecek.