Almanya'da koronavirüs önlemleri kapsamınnda istirahat raporları için hastaların muayenehanelere gitme zorunluluğunu dört hafta süresince kaldırdı

Almanya'da istirahat raporları telefonla alınabilecek

Egehan Ünlü – Berlin

Sigorta Doktorları Birliği (KBV) yaptığı açıklamada istirahat raporları (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung) için hastaların muayenehanelere gitme zorunluluğunu dört hafta süresince kaldırdı. Karar KBV ile Sağlık Sigortalari Birliği (GKV) ortak toplantısında alındı.

Buna göre üst solunum yollarında hafif hastalık şüphesi olup ağır semptomlar göstermeyenler, Robert Koch Enstitüsü’nün açıkladığı koronavirüs risk kriterlerine uymadıkları takdirde bu düzenlemeden yararlanabilecek.

Bu şartlara göre son 14 gün içerisinde koronavirüs testi pozitif çıkanlarla temasta bulunanlar ile risk bölgelerinde bulunmuş olanlar koronavirüs risk grubu olarak addediliyor.

Düzenlemeye göre şartları sağlayan hastaların muayenehanelere telefonla ulaşmaları gerekiyor. Doktorların uygun gördüğü durumda 7 güne kadar olan raporlar ise hastaların evlerine postayla yollanacak. Düzenleme çocukları hasta olanlar (Kind-Krankschreibung) için de yukarıdaki şartları sağladıkları sürece geçerli.

KBV Başkan Yardımcısı Hofmeister açıklamada amacın sadece raporlama amacıyla yapılan muayenehane ziyaretlerinin azaltılarak doktorların yüklerinin hafifletilmesi olduğunu açıkladı. Hofmeister gerekçeli koronavirüs şüphesi taşıyan hastaların ise mutlaka öngörülen yerlere başvurup test yaptırması gerektiğini vurguladı.