Almanya'da kamu çalışanlarının toplu iş görüşmelerinde arabulucu komisyonu kuruldu. Komisyonda sendikalar adına eski Müsteşar, Hukukçu Hans-Henning Lühr, işveren adına ise eski Saksonya Başbakanı Georg Milbradt görev yapacak.

Almanya'da kamu çalışanlarının gözü arabalucu komisyonunda
Fotoğraf: DepoPhotos

Ezgi GÜNEYTEPE

Almanya’da kamu çalışanlarının ülke genelinde toplu taşıma, hava yolu, nakliye, kreşler, hastaneler, kamu hizmetinde etkili olan uyarı grevinin ardından gözler arabulucu komisyonunun müzakere masasına çevrildi.

Potsdam'daki üçüncü ve son müzakere turunda da işveren ve sendika arasında uzlaşma olmadı. Federal Hükümet ve yerel yönetimleri temsilen işveren tarafı en az 300 avro yaklaşık 2,5 milyon kamu çalışanına yüzde 8 zam, ve bir defaya mahsus 3 bin avro ödeme yapmayı teklif ederken Ver.di sendikası ve Alman Kamu Çalışanları Birliği ayda en az 500 avro olmak üzere yüzde10,5 zam talebinde ısrarlı oldu. Sendika düşük gelirliler için bu miktarın büyük öneme sahip ve yüksek enflasyona karşı tek çözümün bu olduğunu savunuyor.

Alman Demiryolları ve Taşımacılık Sendikası (EVG) da greviyle, Almanya’da demiryolu ulaşımını durdurmuştu. EVG, 50 demiryolu ve otobüs şirketinde çalışan yaklaşık 230 bin çalışan için müzakere yürütüyor. Sendika yüzde 12 ücret artışı ya da ayda en az 650 avro daha fazla ücret talep ediyor.

ARABUCULUK KOMİSYONU İŞ BAŞINDA

Sendika adına eski Müsteşar, Hukukçu Hans-Henning Lühr, işveren adına ise eski Saksonya Başbakanı Georg Milbradt, arabulucuk görevini üstlendi. Komisyonda 12 sendika temsilcisi, 12 işveren temsilcisi de yer alacak. Komisyonun görev yaptığı sırada grevler olmayacak. Komisyonun tavsiye ettiği uzlaşma metnini sendika ve işveren tekrar müzakere edecek. İşveren ve sendikalar arasında uzlaşma olmadığı takdirde çalışanlar yeniden greve gidilebilecek. Ancak bu kez sendikalı isçilerin yüzde 75’inin grev kararını kabul etmesi gerekiyor.