Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn "Virüsün kontrol dışına çıkması durumunda, günlük 10 binden fazla vaka sayısına ulaşabiliriz" açıklamasını yaptı. Ülkede son 24 saatte son 24 saatte 4 bin 58 kişi koronavirüse yakalandı. Robert Koch Enstitüsü, virüsün bulaşma katsayısının bir hafta içinde 1.08'den 1.21 seviyesine çıktığını açıkladı.

Almanya'da koronavirüs bulaştırma katsayısı arttı: "Günlük 10 binden fazla vakaya ulaşılabilir"

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkede artan yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının endişe verici olduğunu söyledi.

Spahn, Berlin'de Covid-19'la ilgili son gelişmelerin ele alındığı basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Hiç kimsenin bu virüse karşı dokunulmazlığı bulunmadığını belirten Spahn, "Rakamlar beni çok endişelendiriyor. Gençler, 'bize bir şey olmaz' demesin. Ancak 80 milyon mücadeleye katılırsa, virüs olasılığı önemli ölçüde düşer" ifadesini kullandı.

Spahn, tüm bu gelişmelere binaen yine de ikinci bir sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesini henüz beklemediğini kaydetti.

Basın toplantısına katılan Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler de hijyen ve mesafe kurallarına uymanın önemini bir kez daha vurgulayarak, "Virüsün kontrol dışına çıkması durumunda, günlük 10 binden fazla vaka sayısına ulaşabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda, virüsle mücadelede kapalı alanların havalandırılmasının da önemine işaret edildi.

ALMANYA'DA SON DURUM

Öte yandan Almanya'da son 24 saatte 4 bin 58 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı.

Almanya genelinde Covid-19 vaka sayısı 310 bin 144'e, virüs nedeniyle ölenlerin sayısı ise 9 bin 578'e yükseldi.

Robert Koch Enstitüsü dün yaptığı açıklamada, koronavirüs bulaştırma katsayısının bir hafta içinde 1.08'den 1.21 seviyesine çıktığını açıkladı.

R DEĞERİ NEDİR?

Bulaşma veya bulaşıcılık katsayısı, kısaltmasıyla "R değeri" şeklinde ifade ediliyor. Bu katsayı, virüsün yayılma potansiyelini açıklayan en temel kavramlardan biri.

Belirtilen sayının 1’den büyük olması, enfekte kişilerin bu hastalığı en az bir başka kişiye daha bulaştırdığı anlamına geliyor. Bu durum da toplumda hasta sayısının yükselişe geçmesi demek.

Bulaşma katsayısının 1’den küçük olması ise enfekte kişi sayısının giderek azalması anlamına geliyor. Bu durumun matematiksel karşılığı ise 'R n' geçiyor.

1 katsayısı kritik değer olarak değerlendiriliyor.