Almanya'nın Bavyera eyaletine 'riskli ülkeler'den gelenlere yapılan 85 bin testten 44 bin 500'ünün  sonuçlarının sahiplerine iki haftadır bildirilmediği ortaya çıktı. Bildirimi yapılmayanlar arasında 900 testin pozitif olması, skandalın boyutlarını ortaya koydu.

Almanya'da koronavürüs test skandalı: Pozitif çıkan 900 test sonucu bildirilmedi!

CEMAL BOZOĞLU / MÜNİH

Almanya'da, Covid -19 pandemisyle mücadelede öncülük yapma iddiasındaki Bavyera eyaletinde test yapılanlara sonuçların ulaştıralamadığı, bunlardan 900 kadarının da pozitif sonuçlu olduğu ortaya çıktı.

Almanya'nın 'Riskli bölge' diye tanımladığı geri dönenlerin Münih, Nürnberg, Memmingen havalanlarında ve A3, A8 ve A93 otoyollarında oluşturulan mobil test merkezlerinde yaygın test uygulamasına geçen Bavyera eyaleti iki haftada 85 bin test gerçekleştirdi. Ancak yapılan testlerden sadece 40 bin kadarının sonucu ilgili kişilere iletilebildi. Test sonucu pozitif çıkan yaklaşık 900 kişi ise koronavirüs bulaştığından habersiz kaldı. Virüs testi positif insanların bundan habersiz haftlarca çevresine bulaştırma ihtimali, skandalın tehlike boyutlarını büyütüyor.

Alman sağlık yardım kuruluşu Kızılhaç, mobil test işlemlerine başlandığında hazırlıkların yetersiz olduğunu ve gönüllülerle bu yükün kaldırılamayacağını savunmuştu.

EYALET SAĞLIK BAKANI AÇIKLADI

Eyalet söz konusu olduğunda hemen mikrofona sarılan Başbakan Söder’in bu skandal konusunda Eyalet Sağlık Bakanı'na açıklama yaptırması muhalefetin sert eleştirilerine neden oldu.

Bavyera Sağlık Bakanı Melanie Huml, bunun bir kaza olduğunu, gönüllüler yerine özel bir şirketin görevlendirildiğini belirterek ilgili kişilere ulaştırma sözünü verdi. Teknik donatımda eksikliği kabul eden Bakan Huml, 24 saate kadar tüm sonuçların alınabileceğini kaydetti.

Yeşiller Bavyera Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Ludwig Hartmann ise yeterince zaman olmasına rağmen bu kadar hazırlıksız yakalanmanın büyük bir skandal olduğunu kaydetti. Hartmann, skandalda ana sorumluluğun eyalek başbakanında olmasıyla birlikte sağlık bakanının da görevden alınmasını talep etti.