Almanya’nın batısında dikilen ilk Lenin heykeli olma özelliği taşıyan Gelsenkirchen'deki Lenin heykeli önünde protesto yapmak isteyen faşistler, devrimcilerin çabalarıyla püskürtüldü. Almanya Marksist Leninist Partisi Sözcüsü Peter Weißpfennig, BirGün'e yaptığı açıklamada, "Faşistler gidecek ama Lenin kalacak” dedi.

Almanya’da Lenin heykeline yönelik faşist saldırı püskürtüldü

Gencay Sözüdoğru / Mülheim

Almanya Kuzey Ren Westfalya (NRW) eyaletinde yerel seçimler yaklaşırken, madenci şehri Gelsenkirchen'e dikilen Lenin heykeli tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor.

Provokatif çıkışlarıyla bilinen aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) merkez binası önünde bulunan heykelin kaldırılması için heykel önünde gösteri yapmaya kalkıştı.

MLPD'nin çağrısı ile heykel önünde buluşan yüzlerce antifaşist, aşırı sağcıların zarar verme ihtimaline karşı heykeli ve Parti binasını koruma altına aldı.

KARL MARX HEYKELİ DE DİKİLECEK

MLPD Basın Sözcüsü Peter Weißpfennig, gazetemize yaptığı açıklamada, “Faşistlerin yürüttüğü anti sosyalist kampanya işçi kenti Gelsenkirchen'de karşılık bulamayacak. Faşistler gidecek ama Lenin kalacak” dedi.

Uzun süre parti başkanlığı yürüten Stefan Engel ise kısa süre içerisinde Karl Marx heykelinin de aynı yere dikileceğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Almanya’nın batısında dikilen ilk Lenin heykeli daha açılmadan ülkede gündem olmuştu. Ekim Devrimi’nin ve SSCB'nin Kurucu Lideri Vladimir Lenin'in heykeli şehir yönetimi ile MLDP arasında krize yol açmıştı. Yargıya taşınan krizde mahkeme heykelin dikilmesine onay vermişti.

1930'da inşa edilen eski bir tasarruf bankası binası olan mülkte bir mimari anıtın görünümünü bozduğu için heykelin kurulması yasaklanmak istenmişti. Belediye yöneticileri heykelin görüntüyü bozacağını iddia etmişti. Yargıya taşınan heykel krizini MLDP kazanmıştı. Mahkeme şehir kurulunun iddiasını reddetmiş, heykelin nispeten ılımlı büyüklüğü ve anıttan on metreden daha uzak olması nedeniyle anıt değerinde bir azalma oluşturmayacağına hükmetmişti.

20 Haziran’da üç yüz kişinin katıldığı bir törenle açılışı yapılan heykel dikildiği günden bu yana tartışmalara neden olmuştu. 'Antikomünizme, faşizme, ırkçılığa ve anti semitizme fırsat verilmesin!' sloganıyla gerçekleştirilen töreni protesto amaçlı çağrılar yapan Aşırı sağcı parti AfD (Almanya için Alternatif) ve liberal parti FDP (Hür Demokratik Parti) taraftarlarınca gerçekleştirilen protestolara katılım çok düşük olduğu gözlemlenmişti. O günden bu yana özelikle AfD’nin heykelle ilgili provokasyonları sürmeye devam etmişti.