Almanya'da düzenlenen geleneksel Paskalya barış yürüyüşlerine onbinlerce insan katıldı. Pandeminin ardından yeniden alanlara akın eden barışseverler, artan nükleer saldırı tehlikesine dikkat çektiler.

Almanya'da onbinler barış yürüyüşlerinde: Savaşlara son, nükleer tehlikeye hayır!

BirGün ALMANYA

Almanya'nın yüzlerce kentinde Paskalya barış yürüyüşleri (Ostermaersche) başladı. Barış yürüyüşleri perşembe ve cuma günleri Erfurt, Freiburg, Königs Wusterhausen, Biberach, Bruchköbel, Chemnitz, Gronau ve Jagel kentlerinde gerçekleşti. Cumartesi ise Bonn, Bremen, Duisburg, Hannover, Leipzig, München, Stuttgart'ın da aralarında olduğu 70 merkezde düzenlendi. Barış yürüyüşleri ve etkinlikleri Pazar ve Pazartesi günleri de Frankfurt, Krefeld, Hamburg ve Offenbach'ın da aralarında olduğu 30'dan fazla  kentte yapılacak.  Barış yürüyüşlerinde Rusya'nın Ukrayna saldırısı dahil, tüm dünyada savaşlara son verilmesini, Nükleer silahların yokedilmesini, halka karşı işlenen suçların tüm dündaya soruşturulup suçluların cezalandırılması talep edildi. Paskalya yürüyüşlerine barış inisiyatiflerinden kiliselere; siyasi partilerden sendikalara kadar geniş bir kesim katılıyor.

Paskalya yürüyüşleri nerede, ne zaman yapılıyor, bu sayfada görülebilir: https://www.friedenskooperative.de/termine?
Paskalya yürüyüşü ile ilgili tüm bilgileri bir araya getiren Netzwerk Friedenskooperative adlı barış inisiyatifi ağının yetkilisi Kristian Golla, ilk iki gündeki etkinliklerin başarılı geçtiğini belirterek "Ukrayna için barış talebi, silahsızlanma ve nükleer silahların kaldırılması temel taleplerdi" dedi.

SOL PARTİLİ WOLF: HALKA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR CEZALANDIRILMALI

Barış yürüyüşlerinde gerçekleşen konuşmalarda nükleer, kimyasal ve biyolojik silahların dünya çapında yasaklama talebi yinelendi. 
Münih etkinliğinde konuşan Münih Belediye Encümeni, Brigitte Wolf (Die Linke), "İnsan hakları vazgeçilmezdir ve herkes için geçerlidir. Sadece Ukrayna'da değil tüm dünyada sivil halka karşı işlenen suçlar soruşturulmalı ve cezalandırılmalıdır.
"Barış için Belediye Başkanları" çerçevesinde Münih şehri, nükleer ve diğer silahların tehdidi olmaksızın barış içinde bir arada yaşamayı taahhüt etmektedir. Bu işlev çerçevesinde şehir, Almanya'nın, NATO ülkelerinin ve tüm nükleer güçlerin de Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşmasına katılmasını savunmalıdır. Nükleer silahlar, kimyasal ve biyolojik silahlar gibi, dünya çapında yasaklanmalıdır. Ve nükleer ilk saldırı seçeneği NATO doktrininden derhal çıkarılmalıdır.
Ukrayna'dan gelen mülteciler desteklenmeye ve dayanışma içinde karşılanmaya devam edilmelidir. Mültecilere yönelik bu insani yaklaşım savaştan, sefaletten ya da doğal afetlerden kaçan tüm insanları kapsayacak şekilde genişletilmelidir" dedi.
Öte yandan Alman Sendikalar Birliği ile Die Linke bu yıl Pazartesi günü yapılacak Paskalya yürüyüşüne katılmayacaklarını duyurdular. DGB ile Sol Parti, Hamburg Forumu'nun (HF) barış yürüyüşü için çağrıda bulunduğu metni desteklemek istemiyor. Hamburg DGB Başkanı Tanja Chawla, "Bu savaşın sorumluluğunun zımnen yok sayılmasını destekleyemeyiz" dedi.