Başbakan Angela Merkel, eyalet başbakanları ile yaptığı video konferans görüşmesinin sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Basına dağıtılan sonuç bildirgesinde, önümüzdeki günlerde virüsün yayılmasını engellemek için yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi. Toplantıda virüsün hızının yavaşladığı ancak durdurulamadığı belirtildi.

Almanya’da önlemlere devam: Virüsün hızı yavaşladı ama durdurulamıyor


BirGün / Almanya

Covid-19'un Almanya'da hızla yayılması nedeniyle 2 Kasım tarihinde Almanya hükümeti, 16 eyalet başbakanı ile alınan kararlar etrafında yumuşak kapanma denilen önlemlerini yürürlüğe koyulmuştu.

Dört hafta için yürürlüğe sokulan bu kararların iki hafta sonra ara değerlendirmeye tabi tutulması kararı bugün gerçekleşti. Video konferans aracılığı ile yapılan Başbakan Merkel ve eyalet başbakanları değerlendirme toplantısı sonucunda Covid-19 yayılma hızının alınan önlemler nedeniyle yavaşladığı ancak durdurulamadığı sonucuna varıldı. Sağlık sisteminin şu anda çökmesinin engellendiği ancak kritik eşiğe yaklaşılması nedeniyle önlemlere devam edileceği belirtildi.

Virüsün hem ölümlere yol açtığı, iyileşen birçok insanda kalıcı organ hasarının meydana geldiğini belirtildi. Virüsün bulaşma yollarının kesilmesi aşı uygulamasına kadar temel strateji olduğu vurgulandı. Bu stratejinin en temel ögesinin yaygın test uygulaması ile gerçekleşebileceği belirtildi.

AŞI İÇİN ÖN HAZIRLIK

Başbakanlar Video Konferansında yapılan durum değerlendirmesinin ardından 14 gün önce yürürlüğe geçen uygulamaların devam edeceği bildirildi. İl sağlık teşkilatlarının personel kapasitesini arttırma kararı alan başbakanlar kurulu, Filyasyon çalışmalarının daha etkili yapılması kararı aldı. Eyaletlerin 15 Aralık'tan itibaren aşı çalışmalarını yapılabilecek şekilde gerekli olan ön hazırlıklarını yapması kararı alındı.

Başbakan Merkel bunun dışında bilinen önlemler konusunda topluma yeniden çağrı yaptı. Dikkati çeken en önemli çağrılar şunlardı: Soğuk algınlığı, öksürük gibi nefes yolu hastalıkları olanların telefon ile rapor alabilme hakkından faydalanarak evde kalma kuralına uyması. Toplu eğlencelerden, yolculuklardan kaçınılması. Corona App'in telefonlara yüklenmesi. Risk grubundan insanlar ile olan ilişkilerde dikkatli olunması.