Almanya‘da güvenlik güçleri içinde ırkçılık ve aşırı sağın yayıldığına dair tartışmalar sürüyor. Savunma Bakanlığı, elit birlik KSK‘ya içindeki aşırı sağcıları temizlenmesi için dört ay süre verdi.

Almanya‘da Özel Kuvvetler Komutanlığı‘nın aşırı sağcı askerlerle dolu bir bölüğü dağıtılıyor

FRANKFURT - BİRGÜN

Alman ordusunun yıllardır sürekli aşırı sağ içerikli skandallarla gündeme gelen elit birliği Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın (KSK) lağvedilmesi gündeme geldi.

Günlük basına yansıyan haberlere göre KSK‘ya kendi içinde temizlik yapması için dört ay süre verildi. Savunma Bakanlığı Müsteşarı Peter Tauber'in Federal Meclis Savunma Komisyonu’na sunduğu açıklamada "Kendi içindeki temizlik süreci yeterli etkiyi göstermezse, KSK'nın mevcut şekliyle varlığını sürdürüp sürdüremeyeceği sorusu kaçınılmaz olacaktır" diyerek, 31 Ekim sonrasında tamamen lağvedilebileceği mesajı verdiği bildiriliyor.

Federal Savunma Bakanlığı’nın bizzat KSK Komutanı’nın da kabul ettiği gibi çok sayıda aşırı sağ eğilimli askerin görev yaptığı birlikle ilgili kapsamlı bir yeniden yapılanma planı hazırladığı öğrenildi.

Söz konusu plana göre bir tugay büyüklüğündeki KSK’nın komando bölüklerinden biri tamamen lağvedilecek. Komutanları da dahil olmak üzere çok sayıda askerin aşırı sağ eğilimli olduğu ileri sürülen bölük, neo-nazi içerikli şarkıların söylendiği, Hitler selamının verildiği bir veda partisiyle gündeme gelmişti.

Bakanlık tarafından hazırlanan plan, KSK’nın tüm talim ve tatbikatları ile uluslararası işbirliklerinin durdurulması, şu andaki görev yaptığı yerlerden geri çekilmesi, eğitim yetkisinin elinden alınmasını içeriyor. Sıkı eğitimiyle bilinen ve kendisiyle ilgili tanıtım filmlerinde eğitim görüntülerini öne çıkaran KSK askerleri bundan sonra Alman Kara Kuvvetleri’nin diğer birimleri tarafından eğitilecek.

KSK içindeki aşırı sağcılar ilk olarak 2017 yılında manşetlere taşınmıştı. Askeri İstihbarat Teşkilatı (MAD), yıl başında yaptığı açıklamada KSK bünyesinde çok sayıda askerin aşırı sağ zanlısı olduğunu bildirmişti. Bünyesindeki asker sayısına oranlandığında KSK’daki aşırı sağcı zannı altındaki kişi sayısı Alman ordusu genelinin beş katını buluyor. Son olarak geçen ay eski bir KSK astsubayına ait arazide saklanmış silah, cephane ve patlayıcı madde ele geçirilmiş, bu olay, KSK ile ilgili bardağı taşıran son damla olmuştu.

Bu arada KSK Komutanı Tuğgeneral Markus Kreitmayr’ın birliğine yönelik mesajı da gündeme geldi. Burada KSK içinde bir “aşırı sağ” sorunun olduğunu kabul eden general, aşırı sağcılara KSK saflarından gönüllü olarak ayrılmaları çağrısında bulunuyor, “Bunu yapmazsanız biz sizi bulacak ve uzaklaştıracağız” diyordu. Almanya’da güvenlik güçleri içinde aşırı sağcı ve ırkçılığın yaygınlığına dair tartışmaları daha da canlandıran bu mesajı, KSK’da görevli bir yüzbaşının Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer’e yönelik mektubu takip etti. KSK’dan atılmayı göze alan yüzbaşı mektubunda birlik içinde aşırı sağcıların giderek güçlendiğinden yakınıyordu.

Eleştirilerin hedefi olan Savunma Bakanlığı’nın KSK’yla ilgili iddiaları araştırmak üzere oluşturduğu çalışma grubunun hazırladığı raporun da bu gelişmeleri doğruladığı öğrenildi.

Raporda KSK’nın “en azından bazı bölümlerinin son yıllarda tamamen bütünden koparak bağımsız hareket eder hale geldiği, bazı yöneticilerin sahip olduğu sağlıksız bir elitçi anlayışın bunda rol oynadığı” belirtilirken denetimden sorumlu birimlerin aşırı eğilimleri fark etmediği ya da önemsemediği kaydediliyor, “Tüm bu gelişmeler KSK'nın mevcut haliyle varlığını sürdüremeyeceği sonucunu ortaya çıkarmaktadır” ifadesine yer verildiği belirtiliyordu.

Bu arada bir radyoya verdiği demeçte, özel kuvvetlere ihtiyacın her halükarda devam ettiğini belirten Savunma Bakanı, “Ancak bu tür gizli faaliyetler yürüten birliklere özel bir güvenin mevcut olması gerekiyor” diyordu.

Son haberlere göre Bakan, hafta başında KSK’yı ziyaret ederek askerlere “sorunun mu çözümün mü yoksa bir parçası olacakları konusunda karar vermek zorunda oldukları” mesajını verdi ve bünyesindeki aşırı sağcıları temizlemesi için Federal Meclis‘e sunulan yeniden yapılandırma planında olduğu gibi dört ay süre tanıdı.

Ancak Alman ordusundaki aşırı sağcı yapılanmalar sorunu sadece KSK ile sınırlı değil. Askeri İstihbarat Teşkilatı da (MAD), daha önce aşırı sağcı KSK mensuplarına yönelik gizli soruşturma hazırlıklarının sızdırılmasıyla gündeme gelmişti.

MAD Başkanı’nın hafta başında Federal Meclis’e verdiği bilgilere göre silah altındaki yüzlerce asker hakkında aşırı sağ şüphesi söz konusu. Yüzlerce ihtiyat subay ve astsubayı da anayasaya aykırı tavırları dolayısıyla takibat altında. Kısa bir süre önce bunlardan biri üzerinde çok sayıda politikacının isminin yer aldığı bir listeyle yakalanmış ve Alman ordusu içinde aşırı sağcı yapılanmaların olduğuna dair söylentilerin yeniden gündeme gelmesine yol açmıştı.

Bu arada yapılan soruşturmalarda askeri depolardan on binlerce merminin ve kilolarca patlayıcı maddenin kaybolduğu ortaya çıkarıldı. Bu yüzden tüm silahlı kuvvetlerin depolarında kapsamlı bir sayım yapılması öngörülüyor.

(Haberin hazırlanmasında Deutsche Welle Türkçe ve çeşitli günlük gazeteler dikkate alınmıştır)