Almanya’da evsizler için yemek yardımında bulunan aşevleri, gıda bağış kurumları ve çorba mutfakları gibi pek çok sosyal kurumun, enfeksiyon riskine karşı kapanması sosyal medya kullanıcısını hareketlendirdi. Poşetlere paketlenmiş yiyecek, hijyen malzemeleri, uyku tulumları ya da giysi bağışlarını çitlere asmaları çağrısı yapılıyor

Almanya'da salgına karşı dayanışma

Seçil Kalenderoğlu / Berlin

Almanya genelinde son günlerde Berlin, Bochum, Leipzig, Dresden ve Frankfurt dahil olmak üzere birçok şehirde hediye veya bağış çitleri (Spendenzäune) oluşturuldu. Sokakta yaşayan ya da temel ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda olan kişiler için poşetlere paketlenmiş yiyecek, hijyen malzemeleri, uyku tulumları ya da giysi bağışlarını bu çitlere asmaları çağrısı yapılıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle Almanya’nın pek çok yerinde evsizler için yemek yardımında bulunan aşevleri, gıda bağış kurumları (Tafel), gece kafeleri ve çorba mutfakları gibi pek çok sosyal kurum, enfeksiyon riskine karşı kapanmış durumda. Bu nedenle sosyal ağlar üzerinden başlatılan dayanışma ağları sayesinde #Spendenzaun ya da #Gabenzaun gibi hashtaglerden “bağış çiti” yardımlaşması yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.

Böyle bir yardımlaşma fikrinin esin kaynağı 2017 yılında, evsizler için bir sosyal hizmet olarak Hamburg ana tren istasyonunun yakınında gerçekleştirilen yardımlaşma çitleri. Bugün de aktif olarak Hamburger Gabenzaun`a bağlı olarak Heidi-Kabel-Platz'daki bu çitlere bağışlar asılıyor.

BERLİN'DE 21 NOKTADA VAR

Berlin''de şu an 21 farklı noktada bulunan bağış çitleri, Mitte'deki Zion ve Elisabeth Kilisesi, Friedrichshain'deki Boxhagener Platz, Neukölln'de Herrfurthstrasse, Reuterstrasse, Richardplatz, Columbiadamm, Boddinplatz, Wedding`te Leopoldplatz Ruheplatzstrasse, U Osloer Strasse, U See Strasse, Pankow / Prenzlauerberg Elisabethkirchstrasse, Turmstrasse gibi daha pek çok noktayı kapsıyor. Aynı şekilde, Berlin Boxhagener Platz'da her gün 10'dan 13'e kadar Karuna adlı bir sosyal kolektifin desteğiyle ücretsiz yemek dağıtımı yapılıyor.

Aynı şekilde Berlin'den başlayarak, Almanya geneline yayılan #kochenfürhelden (#kahramanlariçinpişir) ise, sağlık çalışanları, eczane ve süpermarket çalışanları için ücretsiz yemek pişiren restoran sahiplerini bir araya getiren bir hareket.

Almanya’nın farklı noktalarında, komşularını desteklemek ve mevcut bölgedeki durum hakkında bilgi almak için mahalle dayanışma grupları da oluşturuldu. Yaşadıkları bölgede desteğe ihtiyaç duyan veya destek vermek isteyen kişiler, yaşadıkları bölgede oluşturulmuş olan Telegram grubuna ulaşmaları mümkün.