Almanya'da federal meclis seçimlerinden gelen ilk sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) en güçlü rakibi CDU/CSU ile arasındaki farkı giderek açıyor.

Almanya'da seçimler: Fark 2 puana yaklaştı, SPD önde

Almanya'da yaklaşık 60,4 milyon seçmenin bulunduğu ve Başbakan Angela Merkel'in aday olmadığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saatle 18.00'de sona erdi.

Almanya federal meclis seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) en güçlü rakibi Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile arasındaki farkı artırdı. Son verilere göre, Olaf Scholz'un başbakan adaylığını yürüttüğü SPD'nin oy oranı yüzde 25,9'a yükseldi. Armin Laschet genel başkanlığındaki Birlik partilerinin oy oranı ise yüzde 24,1. Üçüncü sırada yüzde 14,7 oy oranı ile Yeşiller yer alıyor. Yeşiller'i yüzde 11,5 oy oranı ile Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 10,4 oy oranı ile sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ve yüzde 5 ile Sol Parti izliyor.

almanya-da-secim-spd-farki-artirdi-925861-1.

Söz konusu tahminlere göre, SPD’nin meclisteki sandalye sayısı 205, Hritisyan Birlik grubunun sandalye sayısı ise 194 olacak. Hür Demokrat 2Parti (FDP) 91 milletvekili çıkarmayı başarırken sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) 83, baraja takılıp takılmayacağı henüz kesinleşmeyen Sol Parti ise 40 milletvekili elde etmeyi başarıyor. Yeşiller ise 117 sandalye ile temsil edilecek.

almanya-da-secim-spd-farki-artirdi-925862-1.

Sonuçlar ilk tahminlerin paralelinde gerçekleşirse CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış olacak.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz, ZDF kanalında yaptığı açıklamada “Almanya’da iyi bir pragmatik hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini” söyledi. Koalisyon görüşmelerini Noel'e kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, "Bu ancak birbirimizle yapıcı şekilde konuşmakla olur" dedi. SPD’nin ardından yüzde birlik oy farkı ile ikinci sırada yer alan Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) genel başkanı ve başbakan adayı Armin Laschet ise “Almanya’yı ileri götürecek bir koalisyon” kurmak istediğini ifade etti. Sonuçların netleşmesinin ardından en çok oy alan partinin adayı hükümet kurmak için görevlendirilecek.

OLAF SCHOLZ: "SEÇMEN BENİM BAŞBAKAN OLMAMI İSTİYOR"

Sosyal Demokrat Parti (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz ilk tahminlerin açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada ise seçmenlerin kendisinin bir sonraki başbakan olarak görmeyi istediğini söyledi. Seçmenlerin adalet ve iklim koruma istediğini ve SPD’yi savunduğu konular nedeniyle seçtiğini söyleyen Scholz, SPD’nin seçimlerde "büyük bir başarı" elde ettiğini savundu.

LASCHET'TEN İLK AÇIKLAMA

Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı Armin Laschet ilk açıklamasında koalisyonu “birlik partilerinin liderliğinde” kurmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Laschet’in “geleceğin koalisyonu” ifadelerini kullanması FDP ve Yeşiller ile bir koalisyon sinyali olarak yorumlandı. Laschet “Almanya’yı bi arada tutmalıyız” diyerek “Bütün demokratların çaba göstermesine ihtiyaç olduğunu” belirtti.

YEŞİLLER HÜKÜMETTE YER ALMAK İSTİYOR

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Robert Habeck, partisinin her türlü koalisyon alternatifi için müzakerelere açık olduğunu söyledi. Yeşiller’in kurulacak yeni "hükümette güçlü bir şekilde yer almak için iyi bir şansı" olduğunu belirten Habeck "Hükümette yer almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeşiller Başbakan adayı Annalena Baerbock da, partinin seçim hedefine ulaşamadığını, kendi hataları yüzünden başaramadıklarını belirterek, partinin geleceğe için önemli bir mesafe aldıklarını ve Yeşiller’in tarihinin en iyi seçim sonucunu aldığını ifade etti.

SOL PARTİ: “FELAKET BİR SONUÇ”

Sol Parti’nin Meclis Grup Başkanı Jan Korte partisinin federal meclis seçimlerinde elde ettiği sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada sonuçları “felaket” olarak nitelendirdi. “Her açıdan berbat, felaket sonuçlar” diye konuşan Korte, şimdi son yıllarda nerede yanlış yapıldığını sormanın zamanı olduğunu ifade etti. Partinin başbakan adayı Dietmar-Bartsch da son yıllarda hatalar yapıldığını ifade ederek, “Böyle devam edemez” şeklinde konuştu.

Kaynak: DW Türkçe, AA