Almanya'da seçime haftalar kala adaylar ekranda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya'da 26 Eylül'de yapılacak genel seçimler öncesi üç siyasi partinin başbakan adayı bir televizyon münazarasında karşı karşıya geldi. Deutsche Welle'in (DW) haberine göre, Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) adayı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) adayı Olaf Scholz ve Yeşiler'in adayı Annalena Baerbock RTL televizyonunda 110 dakikalık programda sunucuların sorularını yanıtladı. Tartışmada, Afganistan'ın yanı sıra koronavirüs ve iklim başlıkları da ele alındı.


Afganistan konusunda Alman hükümetini eleştirerek gelişmeleri "fiyasko" olarak nitelendiren Laschet, Afganistan gibi önemli konularda hızlı harekete geçilebilmesi için bir Güvenlik Konseyi kurulmasını önerdi. Yeşiller'in başbakan adayı Baerbock da Afganistan konusunda Almanya hükümetini eleştirirken, SPD'nin adayı Scholz, Alman ordusunun daha önceki Hristiyan Birlik-Hür Demokrat Parti koalisyonunda çok az mali destek aldığını, kendi hükümetleri döneminde ise bu miktarın arttığını dile getirdi.

İKLİM TARTIŞMASI

İklim konusu da programda gündeme gelen konular arasındaydı. Yeşiller'in başbakan adayı Baerbock "Sadece yıkıcı seller yok. Harekete geçilmeli ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmalı, bütün çatılarda solar paneller zorunlu olmalı, kömür santrallerinden vazgeçme hedefi öne çekilmeli ve yakıt motorlarına 2030 itibarıyla son verilmeli" dedi. Laschet bu noktada Baerbock'u "sanayi düşmanı bir tavır sergilemekle" suçladı ve Yeşiller'in sadece güneş panellerinin çatılarda zorunlu olması gibi yaptırımlar önerdiğini dile getirdi. Koronavirüs konusunda ise her üç aday da yeni bir kapanmaya karşı olduklarını ve maske zorunlululuğunun devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

SCHOLZ'A DESTEK

Kamuoyu araştırma şirketi Forsa'nın yaptığı ankete göre, üçlü tartışmanın galibi SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz oldu. Yüzde 36'lık kesim Scholz'u başarılı bulduğunu söylerken, yüzde 30 Baerbock'u, Yüzde 25'i ise Laschet'i başarılı bulduğunu ifade etti. Kamuoyu araştırma şirketi INSA'nın Bild gazetesi için yaptığı ankete göre ise, Sosyal Demokrat Parti oy oranını artırmaya devam ediyor. Buna göre SPD bir önceki haftaya göre oy oranını yüzde 24'e yükseltti. Hristiyan Birlik partilerinin oy oranı yüzde 21, Yeşiller'in oy oranı yüzde 17 olarak açıklandı.

***

65 yaşındaki depo işçisi parlamentoya girdi

Almanya’da depo işçisi olarak çalışan Zeki Gökhan, Federal Parlamento seçimlerine yaklaşık bir ay kala milletvekili oldu. 65 yaşındaki Gökhan, yaklaşık 2,5 ay milletvekilliği yapacak. DW'den Tuncay Yıldırım'ın haberine göre, Frechen kentinde yaşayan Gökhan, Federal Parlamento'ya aday olduğu 2017 yılındaki seçimlerde, milletvekilliğini çok az bir farkla kaçırmış, yedek listeye girmeyi başarmıştı.

Sol Partili milletvekili Ingrid Remmers 19 Ağustos’ta vefat edince, yedek listenin başında olan Gökhan, Remmers’ten boşalan koltuğa yerleşti. 2008’de Sol Parti’ye üye olan Gökhan, aynı zamanda Frechen Belediye Meclisi üyesi. Gökhan, "Şimdiye kadar sokaklarda siyaset yapmıştık, kısa da olsa parlamentoda bir şeyler yapacağım. Almanya'ya geldiğim ilk yıllarda çalışma izni alamadım. Kahvelerde garsonluk yaptım, uzun yıllar bulaşık yıkadım. Sonra şu anda çalıştığım depoda işe başladım. O gün bugündür hamallık yapıyorum yani, milletvekili seçilene kadar" diye konuştu.