Almanya’nın en büyük sendikalarından Birleşik Hizmetliler Sendikası (ver.di), Amazon’u toplu iş sözleşmelerini imzalamaya zorlamak için Pazar akşamından itibaren 4 günlük bir greve gitmeye çağırdı.

Almanya'da sendikalar, Amazon'a karşı 4 günlük grev kararı aldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’nın en fazla üyesi olan ve en büyük sendikalarının başında gelen Birleşik Hizmetliler Sendikası (ver.di), Amazon’un Rheinberh, Werne Koblenz, Leipzig ve Bad Hersfeld’deki iki şubesinde çalışan işçileri, şirketin toplu iş sözleşmelerini kabul etmeye zorlamak için Pazar akşamından itibaren, 4 günlük bir greve çağırdıklarını duyurdu.

ver.di'nin İşçi Temsilcisi Orhan Akman, şirketin kârını sürekli katladığını belirterek, “Amazon, tek başına koronavirüs krizinde darphane yapıyor, bu nedenle ücret kaçakçılığı durdurulmalı. Şirket bizlere bu yıl zam yapmayı mümkün kılmalı” dedi.

Reuters'in aktardığı habere göre, sendika, perakende ve postayla sipariş sektöründeki işçiler için ilk etapta yüzde 4.5 oranında bir ücret artışı talep ediyor.

GREVLER 2013’TEN BERİ DEVAM EDİYOR

Amazon, 2013'ten bu yana sık sık grevler düzenleyen lojistik işçileri için daha iyi ücret ve koşullar konusunda Almanya'daki sendikalarla uzun süredir devam eden bir savaşla karşı karşıya.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra Amazon'un en büyük pazarı.

Amazon, her ne kadar çalışanlar için 'mükemmel ücret ve avantajlar sunduğunu' ve geçmiş grev çağrıları sırasında lojistik merkezlerde çalışanların 'normal şekilde' çalıştığını söylese de sendika temsilcileri ve işçiler durumun tam aksi olduğunu dile getiriyor.

ABD’DE DE TARTIŞMA KONUSU

İşçilerin çalışma koşullarına ilişkin eleştiri oklarının hedefi haline gelen şirket, çalışanlarının idrarını şişelere yapmak zorunda kaldığı haberlerini yalanlasa da gerçek ortaya çıkmıştı.

Şirketten sızan bir e-posta, şirketin bu sorundan bir süredir haberdar olduğunu gösterdi. The Guardian’ın haberine göre, Amazon çalışanlarının paylaştığı belge, Mayıs 2020’de gönderilen bir e-postayla işçilerin uyarıldığını göstermiş ve bir bölge müdürü tarafından gönderilen e-postada, “Bu akşam bir çalışan, bir sürücünün istasyona gönderdiği Amazon torbasında insan dışkısı buldu. Son iki ay içindeki üçüncü kez bir torba, dışkıyla istasyona iade ediliyor. Sürücülerin yoldayken acil durumlar yaşayabileceğini ve özellike teslimat yaparken tuvalet bulmakta zorlanabileceğini anlıyoruz. Ancak sürücüler, torbaları istasyona dışkıyla iade edemezler” denilmişti.

ŞİRKET KÂRINI HER YIL NEREDEYSE 2'YE KATLIYOR

Amazon, 2020'de yalnızca bir çeyrekte satışlarda %37'lik bir artışa ulaştı ve yönetici Jeff Bezos kişisel olarak pandemi sırasında kişisel net değerinin 70 milyar dolar civarında artırdı.

ABD’de yayınlanan yeni bir rapora göre, ABD'deki milyarderlerin Covid-19 salgınından bu yana toplam servetlerini 1,3 trilyon dolardan fazla artırdığı açıklandı. Forbes verilerine dayanan rapora göre ise milyarderlerin yüzde 45 servet artışı yaşadığı belirtilirken dünyanın en zengin insanı Amazon’un sahibi Jeff Bezos da servetini Mart 2020'de 113 milyar dolardan Mart 2021'de 193.4 milyar dolara yükselterek yaklaşık yüzde 60 artırmış oldu.