FDP’li milletvekili Thomas Kemmerich'in aşırı sağcı AfD'nin desteğiyle Thüringen eyaletinde başbakan seçilmesi sonrası yaşanan krize yenisi eklendi. CDU Genel Başkanı ve Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, iktidar partisinin liderliğinden istifa etti

Almanya'da siyasi kriz büyüyor: Merkel'in halefi istifa etti

Almanya'da iktidar partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, parti liderliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Almanya'da önümüzdeki yıl yapılacak olan genel seçimlerde başbakan adayı da olmayacak.

Karrenbauer, Aralık 2018'de Başbakan Angela Merkel'in yerine CDU lideri seçilmişti ve Almanya'da 2021 yılında yapılacak genel seçimlerde de başbakanlığın en önemli adayı olarak gösteriliyordu.

Öte yandan CDU'dan bir sözcünün Alman Haber Ajansı DPA'ya yaptığı açıklamada, Karrenbauer'in partisinin başbakan adayı olmak istemediğini ve genel başkanlığı bırakmak istediğini yönetim kuruluna bildirdiğini belirtti. Başbakan Angela Merkel'in de Karrenbauer'e teşekkür ettiği ancak Savunma Bakanı olarak kalmasını istediği ifade edildi.

İSTİFANIN ARKA PLANI

Alman basınında yer alan haberlerde, Kramp-Karrenbauer'in CDU içindeki bazı kesimlerin AfD'ye yönelik tutumu konusunda belirsiz bir tavır takındığı gerekçesiyle istifa ettiği öne sürüldü.

Karrenbauer'in, eyaletteki CDU'lu bazı kesimlerin hem AfD hem de Sol Parti ile işbirliğine sıcak bakmasına karşı kendisinin buna şiddette karşı çıktığı kaydedildi.

almanya-da-siyasi-kriz-buyuyor-merkel-in-halefi-istifa-etti-686290-1.

İSTİFA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Kramp-Karrenbauer yaz aylarında önce başbakan adayını belirleyeceği süreci başlatacak, ardından da CDU Genel Başkanlığı'ndan ayrılacak.

NEONAZİLER DESTEK VERDİ, EYALET BAŞKANI SEÇİLDİ!

Almanya'da Nazilerin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez eyalet başbakanlığı seçiminde söz sahibi olması ülkeyi ayağa kaldırmıştı.

Almanya’nın doğusunda yer alan Thüringen eyaletinde FDP’li milletvekili Thomas Kemmerich, aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) desteğiyle başbakan seçilmişti.

FDP’li politikacının aşırı sağcıların desteği ile eyalet başbakanı olması hem ülkeyi hem de Thüringen Parlamentosu’nda sert tepkilere neden olmuştu. Eyalet Başbakanı Thomas Kemmerich’i kutlamaya gelen Sol Parti Eyelat Başkanı Susanne Hennig-Wellsow, çiçeğini FDP’li politikacının önüne fırlatmıştı. Hennig-Wellsow, eyalette olan bitenin uzun süreden beri tasarlanıp gerçekleştirildiğini söylemişti.

MERKEL PARTİSİNE TEPKİ GÖSTERDİ, SEÇİMİN YENİLENMESİNİ İSTEDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, partisi CDU'nun Thüringen eyalet meclisindeki başbakan seçiminde aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (Afd) destek verdiği adaya oy vermesinin "affedilemez bir süreç" olduğunu söylemişti.

Seçim sonucunun tersine çevrilmesi gerektiğini belirten Merkel, seçimin yenilenmesi taleplerinin arkasında olduğunu ifade etmişti.

almanya-da-siyasi-kriz-buyuyor-merkel-in-halefi-istifa-etti-686291-1.

Aşırı sağcı AfD'nin desteğiyle Thüringen eyaletinde başbakan seçilen Thomas Kemmerich

GELİŞMELERİN ARDINDAN İSTİFA ETTİ

Yaşanan gelişmelerin ardından Thüringen eyalet meclisinde aşırı sağcıların desteğini alarak başbakan olan Thomas Kemmerich görevinden istifa etmişti.

Kemmerich yaptığı açıklamada, başbakanlıktan istifa ettiğini, bu görev dolayısıyla aldığı maaşı Thüringen eyaletinin hazinesine ödeyeceğini söylemişti.

Kaynak: BirGün, BBC Türkçe, Anadolu Ajansı