Almanya’da parlamento ülkede faaliyet gösteren Bozkurtlar isimli ülkücü hareketi yasaklanmasını içeren önergeyi kabul etti. İktidar ve muhalefetten beş partinin ortak kabul ettiği önergede, İçişleri Bakanlığı’ndan ve Başbakan Angela Merkel’den ülkücülerin tüm faaliyetlerinin yasaklanması istendi.

Almanya'da ülkücülere geçit yok

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’da iktidar ve muhalefet, ülkede aşırı sağcı bir akım olarak nitelendirilen Bozkurtlar’ı (Ülkücü Hareket) yasaklamaya kararlı.

Parlamentoda oy çokluğuyla kabul edilen “Milliyetçiliğe ve ırkçılığa meydan okuyoruz: Ülkücü Hareket’in etkisini püskürtmeliyiz” önergesiyle, söz konusu hareketin yasaklanması için faaliyetlerinin incelenmesi istendi. Bu kapsamda, Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) de incelemeye tabi tutulacak.


‘İÇ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR’

Deutsche Welle’in haberine göre, Koalisyon hükümetini oluşturan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in ortak önergesinde, ülkedeki ülkücü faaliyetlerin “Almanya’nın iç güvenliğini tehdit ettiği” vurgulandı. Bozkurtlar’ın “Irkçı, Yahudi düşmanı ve demokrasi karşıtı olduğu, ayrımcılık ve nefret yaydığı” belirtilen önergenin, parlamentoda kabul edilmesi sonrası gözler İçişleri Bakanlığı’na çevrildi. Bakanlık, önerge kapsamında ülkücülerin faaliyetlerini inceleyerek yasaklanıp yasaklanmayacağına karar verecek. Almanya’da federal çaptaki örgütlenmelere ilişkin yasak yetkisi, iç güvenlikten sorumlu Federal İçişleri Bakanlığı’nda bulunuyor.

ERDOĞAN’LA İLİŞKİSİ HATIRLATILDI

Almanya’da iç istihbarat servisi konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın raporuna göre, ülkede yaklaşık 11 bin Türkiye kökenli aşırı sağcı bulunuyor. Raporda, ülkücülerin “Türkiye’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ittifak halindeki Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile sıkı ilişki içinde bulunduğu” hatırlatılıyor.

FRANSA YASAKLAMIŞTI

Fransa hükümeti yaklaşık iki hafta önce ülkede Bozkurtlar (Grey Wolves) olarak bilinen ülkücülerin tüm faaliyetlerini yasaklama kararı almıştı. Karara gerekçe olarak, “Bu hareketin nefreti körüklemesi ve bazı şiddet olaylarına karışması” gösterilmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Fransa’nın bu kararına tepki göstermişti.

***

‘ORGANİZASYONLAR YASAKLANMALI’

Ülkücülerin faaliyetlerine ilişkin önergede talepler şöyle sıralandı:

■ Avrupa ve uluslararası alandaki partnerler ile işbirliği içinde ülkücülerin Avrupa’daki etkisini geri püskürtmek amaçlı bütün tedbirlerin alınması,

■ Ülkücü Hareket’in Almanya’da devamlı olarak takip edilmesi ve hukuk devletinin imkanları çerçevesinde kararlı şekilde ona karşı mücadele edilmesi,

■ Dernek ve organizasyonlarının yasaklanması,

■ Kamuoyunun, derneklerin, birliklerin ve enstitülerin Ülkücü Hareket’in hedef ve metotlarına ilişkin aydınlatılmaları amaçlı yayınların artırılması ve süreklilik arz etmesi,

■ Ülkücü Hareket’in internette yaydığı ajitasyona karşı hukuk devleti çerçevesinde istikrarlı biçimde mücadele edilmesi,

■ Bozkurtların, Almanya, Avrupa ve Türkiye’de tehdit ettiği kişi ve gruplarla dayanışma gösterilmesi ve onların en iyi şekilde desteklenmesi.