Almanya'da hükümet, ülkeyi nitelikli iş gücü için daha cazip hale getirmeyi hedefleyen yasa tasarısını onayladı. Puanlama sistemine dayalı Fırsat Kartı’yla Almanya’ya geldikten sonra da iş aranabilecek.

Almanya'da yabancı işçi kararı: İş gücü göçünü kolaylaştıran yasa kabineden geçti
Fotoğraf: Pixabay

Almanya'da Bakanlar Kurulu, ülkede nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası'nı onayladı.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya'da kalifiye iş gücü göçünün kolaylaştırılması için oluşturulan nitelikli göçmen stratejisine Bakanlar Kurulu'nun onay verdiği belirtildi.

Açıklamada, birçok Alman şirketinin uzun süredir nitelikli çalışan bulmakta ciddi zorluklar yaşadığı, nitelikli çalışan açığının 2022'de 1,98 milyon seviyesinde olduğu bildirildi.

AA'nın haberine göre, açıklamada, "Vasıflı iş gücü eksikliği, çok sayıda sektörü ve şirketleri etkilemektedir. Nitelikli işçi eksikliği, Almanya'da refah için bir risk haline geldi." denildi.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, konuya ilişkin değerlendirmesinde, nitelikli iş gücünü güvence altına almanın Almanya'nın önümüzdeki 10 yıl için en büyük ekonomik görevlerinden biri olduğunu belirterek, yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası ile modern bir göç ülkesinin temellerini attıklarını belirtti.

Almanya’nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmenler için puan sistemini de getiriyor. Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor.

YASA NELERİ KAPSIYOR?

DW Türkçe'nin haberine göre ise, yeni yasa kapsamında Almanya’ya gelecek olanların ülkelerinde aldıkları meslek diplomaları veya sertifikaların denkliğinde kolaylık sağlanacak. AB dışı ülkelerden gelecek olanlarda, ülkelerinde bir dalda meslek eğitimini tamamlamış ve o alanda en az iki yıl çalışmış olma koşulu aranacak. Bu kişiler diploma veya sertifika denkliğini Almanya’ya geldikten sonra yaptırabilecek.

Yasa kapsamında Almanya’ya gelmek isteyenlere, puanlama sistemine dayalı ‘Fırsat Kartı’ olarak tanımlanan bir belge verilecek. Bir yıl geçerli olacak bu belgeyle Almanya’ya gelip iş aramak mümkün olacak. ‘Fırsat Kartı’ ile Almanya’ya gelenler, mesleki niteliğine uygun iş bulana dek asgari düzeyde geçimini temin etmek üzere haftalık 20 saati geçmeyen geçici işlerde çalışabilecek.

Berlin’de düzenlenen basın toplantısında yeni yasayla ilgili bilgi veren Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), “Bugün bir ekonomi merkezi olan Almanya için çok güzel bir gün. Acilen ihtiyaç duyduğuğmuz vasıflı personelin ülkeye kazandırılması için gerekli temelleri atıyoruz. Almanya uzun zamandır bir göç ülkesiydi. Şimdi nihayet, modern bir göç yasası oluşturma fırsatı bulduk” dedi.

PUAN SİSTEMİ VE FIRSAT KARTI

İçişleri Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa, iş gücü piyasasına yabancı ülkelerden nitelikli iş gücü göçünü kolaylaştırmayı amaçlıyor. Böylece uzun süredir kalifiye eleman bulmakta zorlanan şirketler, yabancı uzmanları daha kolay istihdam edebilecek. Alman makamlarının açıkladığı verilere göre nitelikli çalışan açığı 2022 yılında 1 milyon 980 binden fazla. Yaşlı ve çocuk bakımı, bilişim, el sanatları, KOBİ’ler ve sanayi dahil olmak üzere pek çok alanda vasıflı eleman açığı var.

Yasa, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi alanlarda kolaylaştırmaların yanı sıra, puan sistemine dayalı bir ‘Fırsat Kartı’ uygulamasını da içeriyor. Puan sayısı hesaplanırken dikkate alınan kriterler arasında dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantı yer alıyor. ‘Fırsat Kartı’ Almanya’ya gelen nitelikli kişilere deneme amaçlı çalışma ve ikincil iş yapma olanağı da tanıyor. Ayrıca Almanya’da eğitim amacıyla bulunan yabancıların oturma izinlerinin çalışma iznini de kapsayacak şekilde değiştirilmesi de kolaylaştırılacak.

Koalisyon ortağı FDP milletvekili Ann-Veruschka Jurisch, “Yıllar süren çabaların ardından Almanya nihayet Kanada modeline dayalı bir puan sisteminin olduğu modern bir göç yasasına kavuşuyor” dedi.

VATANDAŞLIK YASASI DA DEĞİŞECEK

Almanya’da iş gücü göçünü düzenleyen yasa ile birlikte yeni bir vatandaşlık yasası da gündemde. ‘Fırsat Kartı’ uygulaması kapsamında gelecek olanlara vatandaşlık hakkının tanınması da planlanıyor. Tasarıda, “İyi entegre olmuş ve iyi niteliklere sahip kişilerin Alman vatandaşı olmaları da sağlanmalıdır” ifadelerine yer verilirken, İçişleri Bakanı Faeser, “Vasıflı eleman göçü ve modern vatandaşlık yasası birbirinin parçasıdır” dedi. Faeser’in ‘Nitelikli İşgücü Yasası’ ile birlikte hayata geçirmeyi planladığı ‘Vatandaşlık Yasası Reformu’, FDP’den henüz onay almadı.

Faeser’in hazırladığı taslağa göre AB vatandaşı olmayanlar da ‘çifte vatandaş’ olabilecek. Bu, özellikle uzun yıllar Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlileri yakından ilgilendiren bir durum. Mevcut yasaya göre Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye kökenliler Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda. FDP, prensipte çifte vatandaşlığa karşı olmadığını ancak vatandaşlığa geçişte aranan bazı şartların esnetilmesinden yana olmadığını belirtiyor. FDP, 8 yıl olan Almanya’daki asgari ikâmet süresinin yeni yasayla 5 yıla indirilmesine destek verirken, vatandaşlığa kabul için aranan dil ve kendi geçimini sağlayabilme koşullarından tavize sıcak bakmıyor.