Almanya’da Yeşiller eyalet milletvekili Bozoğlu, depremzedeler için vizesiz giriş hakkı istedi
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Bavyera Yeşiller Eyalet Milletvekili Cemal Bozoğlu, depremzedelerin Almanya’ya vizesiz girişi için Başbakan ve Dışişleri Bakanı’na mektup yazdı.
BirGün MÜNİH
Bavyera Yeşiller Eyalet Milletvekili Cemal Bozoğlu, Başbakan Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'a gönderdiği mektupta depremzedeler için vizesiz giriş hakkı istedi.
Eyalet parlamentosu üyesi Bozoğlu, çarşamba günü SPD'li Başbakan ve Yeşiller'in Dışişleri Bakanı’na yazdığı mektupta "Bu çaresiz insanların mümkün olan en az bürokratik yolla ailelerine kavuşmak üzere Almanya'ya girebilmeleri ve burada geçici olarak korunabilmeleri için tüm imkanların yaratılması gerektiğini” belirtti, "Kapsamlı vize süreçlerini beklemek için zaman olmadığını” vurguladı.
GİDECEK YERLERİ YOK
Cemal Bozoğlu yazdığı mektupta şunları söyledi:
“Mevcut depremde şimdiden 8 binden fazla kişi hayatını kaybetmiştir. Bu sayının önümüzdeki günlerde ve haftalarda hızla artacağı tahmin edilmektedir. Şu anda 185 bin kadar kişinin daha enkaz altında olmasından endişe ediliyor. Özellikle Türkiye'de ve Suriye’de yaşanan acılar ölçülemez boyuttadır.
Depremden sağ kurtulan pek çok kişi şu anda eşyasız ve gidecek hiçbir yeri yok. Şimdi kışın acı soğuğu onları vuruyor. Bu insanların çoğunun Almanya'da onları misafir etmek isteyen akrabaları var. Sadece benim şehrim Augsburg'dan bile bu tür pek çok talep geldiğini biliyorum. Ancak kapsamlı vize prosedürleri için bekleyecek zaman yok. Bu nedenle, sizden tüm olasılıkları değerlendirmenizi rica ediyorum. Umutsuz insanların mümkün olduğunca bürokratik olmayan bir şekilde Almanya'daki ailelerinin yanına gelebilecekleri bir düzenleme yapmanızı, halktan gelen bu isteğe kulak tıkamamanızı yürekten istiyorum.”
BİR ÇAĞRI DAHA
Bozoğlu’nun açıklamalarını takiben Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosu Başkanı Muhterem Aras da depremzedelere vize kolaylığı sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Depremden etkilenenlere üç aylık oturma izni verilmesini öneriyorum” dedi. Almanya’daki akrabaların da sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Meclis Başkanı, “Ön koşul, burada yaşayan akrabaların, yapılan tüm masrafları karşılayacaklarını taahhüt etmeleridir” ifadelerini kullandı.