ABD’nin Almanya’dan çekmeye karar verdiği askerlerin Avrupa ülkelerine dağıtılması gündeme geldi. Askerlerin hangi ülkelere gideceği belirsizlikğini koruyor

Almanya’daki ABD askerlerinin akıbeti belirsiz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’yla ‘Kuzey Akım-2’ isimli enerji projesini yürüten Almanya’yı hedef alan ABD’nin ülkedeki 12 bin askerini geri çekeceğini duyurmasının ardından NATO’dan Avrupa’nın güvenliğine vurgu yapan bir tepki geldi. Almanya ve Rusya konuya henüz sessiz kalırken, askerlerin hangi ülkelere yerleşeceği henüz açıklığa kavuşmadı.

ABD Başkanı Donald Trump, “Almanya, Rusya’ya enerji için her yıl milyarlarca dolar ödüyor ve bizim onları Rusya’dan korumamız gerekiyor. Bu da ne demek oluyor? Ayrıca Almanya NATO’ya ödemesi gereken yüzde 2’lik harcamayı yapmakta çok ihmalkâr. Bu nedenle bazı askerlerimizi Almanya dışına taşıyoruz” diyerek kararı savundu. Trump, haziran ayında da askerlerin çekilmesini savunmuş, bu askerlerin Polonya’ya kaydırılabileceğini söylemişti. Ancak buna ilişkin Washington’dan henüz bir adım atılmaması dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de askerlerin bazı Avrupa ülkelerine yeniden konuşlandırılmasının, “Washington yönetiminin Avrupa’nın güvenliğine ve ittifaka olan bağlılığını gösterdiğini” ileri sürdü. Avrupa’da barış ve güvenliğin Kuzey Amerika için önemli olduğunu söyleyen Stoltenberg, “Belirsizleşen dünyada birlikte daha güçlüyüz ve güvendeyiz” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

Önceki gün ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “ABD, Almanya’dan yaklaşık 11 bin 900 askerini çekecek. Bu ülkedeki kabaca 36 bin olan asker sayımız 24 bine düşecek” diyerek kararı duyurmuştu. 6 bin 400 askerin ABD’ye döneceği, diğer askerlerin Avrupa içindeki farklı üslere kaydırılacağı açıklanmış ancak adres gösterilmemişti.

***

Trump’tan ‘seçim ertelensin’ önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, anketlerde geride kaldığı başkanlık seçimlerinin ertelenmesini gündeme getirdi. Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, seçim güvenliğinin olmadığı yönündeki iddiaları referans göstererek, “Kasım 2020’de yapılacak seçimler, tarihin en yanlış seçimi olacaktır. ABD için bu büyük bir utanç olacak. İnsanlar güvenli bir şekilde oy kullanana kadar seçimi erteleyin?” önerisi ortaya attı. Trump’ın kampanya Sözcüsü Hogan Gidley ise “Başkan sadece Demokratların tüm oylamayı postayla yapma ısrarının yarattığı kaosla ilgili bir soru ortaya attı” dedi. Ancak seçim tarihinin değiştirilebilmesi için Kongre kararı gerekiyor.