Almanya’dan 54 milyar avroluk iklim paketi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in koalisyon hükümeti, 500 Alman şehrinde iklim krizine karşı düzenlenen protestolardan sonra kesenin ağzını açtı.

Merkel, 2023 yılına kadar 54 milyar avro maliyeti olması beklenen bir ‘iklim paketi’ açıkladı. Paket, demiryolu ulaşımı vergilerini düşürüp uçak bileti fiyatlarında artış öngörüyor. Aynı şekilde şirketlerin ve şahısların karbon salınımlarının tedrici olarak vergilendirilmesi planlanıyor.

Açıklanan plana göre devlet, gazla çalışan kalorifer sistemlerinin yenilenmesi için para yardımı yapacak. Elektrikli araba, güneş panelleri ve yeni kurulacak rüzgâr santralları için sağlanan devlet destekleri de artacak.

Paket yeterli değil

İklim krizi için eylemleri düzenleyen “Gelecek için Cuma günleri hareketi”, açıklanan planı yetersiz olarak nitelendirdi. Hareket, “ Bu benim iklim paketim değil” sloganıyla hükümetten daha kapsamlı bir paket talbini dile getirdi. Çevreciler, karbondioksit salınımının birkaç sene daha vergilendirilmeyecek olmasına tepki gösterdiler. Sosyalist Die Linke partisi planı “büyük ölçüde etkisiz tedbirler bohçası” şeklinde nitelendirirken Liberal FDP, paketin vizyonunun eksik olduğundan şikayet etti.

2020 kaçtı, hedef 2030

Almanya, 2020’ye kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 40 azaltma hedefini kaçırmak üzere. Hükümet, daha hırslı hedeflerin 2030 yılına kadar gerçekleşeceğini, 2050’de de karbonsuz ekonomiye geçileceğini iddia ediyor.