Almanya‘dan Osman Kavala‘ya insan hakları ödülü

BİRGÜN FRANKFURT

Almanya‘nın müzik kurumlarından Düsseldorf Tonhalle'nin verdiği insan hakları ödülünün bu yılki sahibi Osman Kavala oluyor.

Almanya‘nın dünya çapındaki klasik müzik grupları arasında yer alan Düsseldorf Senfoni Orkestrası‘na ev sahipliği yapan kültür merkezinin ödülü, 19 Mart 2020, Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan insan hakları konseri kapsamında düzenlenen bir törenle verilecek.

Kavala bizzat katılamayacağı için ödülü onun yerine Yeşiller partisinin önde gelen isimlerinden, Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir alacak. Düsseldorf Senfoni Orkestrası‘nın Adam Fischer tarafından vereceği konserde Ludwig van Bethoofen‘un 9‘uncu Senfonisi icra edilecek.

Düsseldorf Tonhalle‘den yapılan açıklamada Kavala‘nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür'ün ulusal ve uluslararası işbirliklerinin de katısıyla Türkiye‘deki yerel kültür girişimlerini desteklediğine işaret edildi ve Kavala‘nın hakkında bir mahkeme kararı olmamasına rağmen dört yıldır hapiste tutulduğuna dikkat çekildi.

Kavala davasının hukuğa siyasi müdahalenin sarsıcı bir örneği olduğuna işaret eden Düsseldorf Senfoni Orkestrası‘nın Şefi Adam Fischer de "Burada insan hakları için mücadele eden bir insanın açıkça susturulmaya çalışıldığı ve cezalandırıldığı görülüyor“ dedi. Viyana, Londra, Paris, Milano başta olmak üzere dünyanın birçok yerindeki orskestralarda şeflik yapan ünlü müzisyen Fischer, aynı zamanda insan hakları için mücadelede aktif olarak yer alan sanatçılar arasında yer alıyor.

İlk kez 2016 yılında verilmeye başlanan ödülün daha önceki sahipleri arasında dünyanın bir çok yerinde muhtaç durumda olan insanlara sağlık hizmeti veren örgütlerden Sınır Tanımayan Hekimler Örgütü ve Sınır Tanımayan Muayenehane, çevre koruma hareketi Fridays for Future, internetteki suistimallerle mücadele amacıyla faaliyet gösteren Viyana merkezli Mimikama derneği yer alıyor.