Almanya'da Bakanlar Kurulu, Avrupa Birliği dışındaki ülkeler için yapmış olduğu seyahat uyarısını 31 Ağustos’a kadar uzattı. Alman basınında, Türkiye’ye ‘ayrıcalık’ tanınması için Erdoğan’ın Merkel’le görüşeceği iddia edildi

Almanya’dan Türkiye’yi ilgilendiren seyahat kararı: Uyarı süresi uzatıldı

Berlin hükümeti, yurtdışına yapılacak seyahatler konusunda Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir karar verdi.

Bir süre önce koronavirüs nedeniyle Avrupa Birliği (AB) dışındaki 160’dan fazla ülkeye seyahat uyarısı yapan Almanya, bu uyarıyı Ağustos ayı sonuna kadar uzatma kararı aldı. Bakanlar Kurulu'nda verdiği karar uyarınca, ‘belirli kriterleri karşılayan ülkeler’ için seyahat uyarıları istisnai olarak kaldırılabilecek.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Heiko Maas, daha önce seyahat uyarılarının kaldırıldığı 31 AB ve Avrupa ülkesinden farklı olarak dünyanın geri kalanı için “kestirilemeyecek risklere girmeden sınırsız seyahati mümkün kılacak ortak veri tabanları, ölçütler ve karar alma mekanizmalarının bulunmadığına” dikkat çekti.

Maas, “az aylarında Almanların yeniden dünyanın dört bir yanındaki plajlara gitmesi ya da tatil dönüşü farkında olmadan virüsü Almanya'ya taşıması riskini alamayacaklarını ve bu riske girmeyeceklerini” belirtti.

TÜRKİYE İÇİN ‘İSTİSNA’ OLACAK MI?

Seyahat uyarısının uzatılması kararı, salgın nedeniyle turizmde zor bir dönemden geçen Türkiye için oldukça kritik. Ankara, Alman turistleri ağırlamak için yoğun girişimlerde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanları Türkiye’ye çağıran açıklamalar yapmıştı.

Alman Haber Ajansı’nın (dpa) ulaştığı bilgilere göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu hafta içinde telefonda görüşerek, aralarında bu konunun da olduğu gündemdeki çeşitli gelişmeleri değerlendirecek. Erdoğan’ın bu görüşmede, Türkiye için seyahat uyarısının kaldırılmasını talep edeceği düşünülüyor.

Haberde, Berlin için bu kararı almanın kolay olmadığı, zira Türkiye'ye istisna getirilmesi durumunda Mısır gibi AB üyesi olmayan diğer turizm ülkelerinin de baskıyı artırmasının beklendiği kaydedildi.

BAZI KRİTERLER TALEP EDİLİYOR

Almanya, Avrupa Birliği dışında kalan ülkelere seyahat uyarısını kaldırmak için bazı kriterlere dikkat ediyor.

Bunlar arasında vaka sayılarının yeterli ölçüde kontrol altına alınmış olup olmadığı, sağlık sisteminin işlerliği, test kapasitelerinin yeterliliği, hijyen kuralları, geri dönüş imkanları ve turistlerin güvenliği gibi ölçütler yer alıyor.

Bu arada Alman hükümetinin halkı gemi seyahatine çıkılmaması konusunda da uyarıda bulunması bekleniyor. Bunda, geçen mart ayında, yolcular arasında görülen koronavirüs vakaları nedeniyle pek çok geminin yanaşacak liman bulamamasının etkili olduğu belirtiliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, koronavirüs salgının ortaya çıkışının ardından 17 Mart’ta, dünyadaki tüm ülkelere seyahat uyarısında bulunmuştu. Dışişleri Bakanlığı’nın normal şartlar altında, kişiler için can ve mal kaybının tehlike altında olduğu ülkeler için yaptığı bu uyarı, önceden yapılan rezervasyonların ücretsiz olarak iptal edilmesine de hukuki bir dayanak sağlıyor.