Almanya Dışişleri Bakanı: YSK kararı, şeffaf ve anlaşılır değil
Hukuksuzluk diplomatik alanda da krize neden oldu. AB ve Almanya’dan sert eleştiriler geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass “YSK’nin kararı şeffaf ve anlaşılır değil” derken, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilleri, seçimlerin uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapması ve seçim sürecinin güvenilirliğini garanti edilmesini talep etti. Almanya hükümeti, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı seçimlerin iptal […]
Hukuksuzluk diplomatik alanda da krize neden oldu. AB ve Almanya’dan sert eleştiriler geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass “YSK’nin kararı şeffaf ve anlaşılır değil” derken, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilleri, seçimlerin uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapması ve seçim sürecinin güvenilirliğini garanti edilmesini talep etti.
Almanya hükümeti, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı seçimlerin iptal edilmesi hakkında açıklama yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Bizce YSK’nin kararı anlaşılır değil” dedi. Yazılı bir açıklama yapan Maas, belediye başkanını halkın seçmesi gerektiğini ve demokratik ilkelerin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul’daki yerel seçimleri iptal etmesi ve yeni seçim kararı alması bize göre şeffaf veya anlaşılır değil” ifadelerini kullandı.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, iptal kararının Türk demokrasine yönelik yeni bir saldırı olduğunu belirtti. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Michael Brand da Spiegel dergisine verdiği demeçte, “Kendisi kazanana kadar seçimin tekrar edilmesini isteyen biri ancak apaçık bir anti demokrattır” ifadelelerini kullanarak, “Seçimlerin iptal edilmesi “demokrasinin başka yöne evrilmeye çalışılmasında başka yeni bir adım” olarak değerlendirdi.
Yeşiller Partisi’nin eski Eş Başkanı, Federal Meclis üyesi Cem Özdemir de yaptığı açıklamada, “İstanbul’da seçimin mağlubu Erdoğan, önce avukatlarının Öcalan’ı ziyaretlerine onay verdi sonra da seçimi iptal ettirdi. Kürt seçmenden oy beklentisinde ve muhalefeti de bölmek istiyor. Demokrasi, sonuç kendi istediğin şekilde çıkıncaya kadar seçimlerin tekrarlanması anlamına gelmez. Erdoğan’ın İstanbul’da hareket alanı kalmadı” dedi.
AB: ULUSLARARASI GÖZLEMCİLER DAVET EDİLSİN
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’dan da açıklama geldi ortak açıklamada, YSK kararının gerekçesini sorguladı ve yeniden seçim için uluslararası gözlemci talebini dile getirdi. Mogherini, “Özgür adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamanın hem demokrasiler hem de Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri için merkezi öneme sahip olduğunu” belirterek “İstanbul seçim kurullarının çalışmalarını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapması ve seçim sürecinin güvenilirliğini garanti etmesinin önemli” olduğunu vurguladı. Açıklamada seçim için uluslararası gözlemci talebi de dile getirildi.
TÜRKİYE: ELEŞTİRİLERİ KABUL ETMİYORUZ
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da YSK’nin kararı ardından, dış ülkelerden gelen tepkilere yazılı bir açıklamayla karşılık verdi. Açıklamada, “Kararla ve YSK ile ilgili bazı yabancı muhataplarca yapılan siyasi saikli eleştirileri kabul etmiyoruz” denildi.