Almanya, DİTİB'e tüm para musluklarını kapattı

Alman hükümetinin, Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Almanya şubesi olarak faaliyet gösteren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) 2017'den beri hiçbir finansman vermediği ve 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan bütçesinden de her türlü ödemeyi kestiği öğrenildi.

Almanya'da federal hükümet artık DİTİB projelerine teşvik verilmediğini açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, DİTİB ile ilgili teşvik uygulamalarının tekrar gözden geçirildiğini ve 2017'den bu yana DİTİB'in tek başına üstlendiği hiçbir proje için teşvik başvurusunun kabul edilmediğini duyurdu.

ÜNİFORMALI SİLAHLI ÇOCUKLARLA GEÇİT TÖRENİ

Köln merkezli DİTİB, son olarak Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Herford kentindeki DİTİB camisinde, Çanakkale Savaşı'nın yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte küçük çocukların asker üniforması giyip oyuncak silah taşıması nedeniyle eleştirilere hedef olmuştu.

CASUSLUK SKANDALI ALMANYA'YI SARSTI

DİTİB'e bağlı camilerde görev yapan bazı imamların, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Almanya'daki Türkiye kökenli muhaliflerle ilgili casusluk faaliyeti yürüttüğü, FETÖ'cü olduğundan şüphelenilenler hakkında topladıkları bilgileri Türk konsolosluklarına rapoe ettikleri yönündeki iddialar, Berlin ile Ankara arasında gerilime yol açmıştı.

ADINI 'DEMOKRASİYİ YAŞAMAK' KOYMUŞLARDI

DİTİB son yıllarda özellikle Federal Gönüllü Hizmet Girişimi kapsamında ve Federal Aile Bakanlığı'nın sürdürdüğü 'Demokrasiyi yaşamak' adlı program çerçevesinde çeşitli resmi kaynaklardan mali teşvik almıştı.

Bu projelerin hedefleri arasında Müslüman gençlerin radikalleşmesini önlemek de sayılmıştı.

'NEFRET YAYAN CASUS ORTAĞIMIZ OLAMAZ'

Bild gazetesine bir demeç veren Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) İçişleri Sözcüsü Christoph de Vries, DİTİB' para musluklarının kapatılmasını değerlendirirken şöyle konuştu:

"Milliyetçilik yayan, Hristiyanlara, Yahudilere veya bir dine bağlı olmayan insanlara karşı nefret yayan ve burada Türk hükümeti adına casusluk yapan, Almanya'da köktendinciliklle mücadelede ortağımız olamaz.''

SEEHOFER İLE GÖRÜŞME

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Ayman Mazyek ise İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile görüştü. ZM'ye göre görüşmede 'İslam dininin Almanya'da kurumsallaşması, radikal akımlarlarla ve ideolojilerle sürdürülebilir mücadele ve ülkede birlik ve hoşgörü kültürü' ele alındı.

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Başkanı Seehofer'in ilkbaharda yaptığı "İslam Almanya'ya ait değil" açıklaması, geniş bir tartışma yaratmıştı.

Seehofer bu adımıyla başka pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da Başbakan Angela Merkel'in çizgisine ters düşmüştü.