Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçiler için verdiği 'istenmeyen kişi' talimatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin bu konuda kendilerine resmi bir bildirimde bulunmadığını bildiren Seibert, Erdoğan’ın 'istenmeyen kişi' açıklamalarını kafa karıştırıcı ve anlaşılmaz bulduğunu ifade etti.

Almanya: Erdoğan’ın kafa karıştırıcı ve anlaşılmaz açıklamalarını endişeyle takip ediyoruz

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Alman hükümetinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'istenmeyen kişi' açıklamalarını kafa karıştırıcı ve anlaşılmaz bulduğunu, gelişmelerin Berlin’de endişeyle takip edildiğini söyledi.

Erdoğan'ın 10 ülkenin büyükelçisi için verdiği 'istenmeyen kişi' talimatına ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, açıklamaları basın üzerinden takip ettiklerini belirten Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Türkiye’nin bu konuda kendilerine resmi bir bildirimde bulunmadığını ifade etti.

Seibert, büyükelçilerini sınır dışı etmenin ikili ilişkilerin derinliğine ve önemine zarar vereceğini vurguladı.

Sözcü Seibert, hafta sonu Fransa ve ABD ile bu konuyu görüştüklerini de sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

18 Ekim’de Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklama, ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere bazı ülkelerin Ankara’daki büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında da paylaşılmıştı.

Açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

"Bugün, Osman Kavala’nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.

Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz."

Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık’tan yapılan açıklamada, 'büyükelçilerin uyarıldığı' belirtilmişti.

21 Ekim’de 10 ülkenin Ankara Büyükelçilerinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki açıklamaları sorulduğunda Erdoğan, "Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz" demişti.

Erdoğan, büyükelçilerin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı’na talimat verdiğini açıklamıştı.