Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Hanau Katliamı'nda devletin hatası olduğunu söyledi. Bakan Buschmann, politikacılardan ırkçılığa karşı kararlı duruş istedi

Almanya Federal Adalet Bakanı: Hanau Katliamı'nda devletin hatası var

BirGün/HANAU

Almanya, Hanau'da ırkçı saldırıda yaşamını yitiren vatandaşlarını anıyor. Resmi tören, ülkeyi derinden sarsan katliamda öldürülenden üçünün toprağa verildiği Hanau Merkez Mezarlığı’nda yapılıyor. Törene Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier (CDU) ve Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky’yle (SPD), katliamda ölenlerin yakınları katılacak. Dietzenbach ve Offenbach ile Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’da toprağa verilenlerin mezarlarına da aynı anda çiçek bırakılacak.

Hanau kentinde 19 Şubat 2022'de ırkçı 43 yaşındaki Tobias Rathjen, aylar öncesinde nefret dolu düşüncesini internet üzerinden yayınlamış ardından dokuz göçmen Ferhat Unvar, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz ve Gökhan Gültekin'i katletmişti.

almanya-federal-adalet-bakani-hanau-katliami-nda-devletin-hatasi-var-982577-1.

Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP), Hanau Katliamı'nın ikinci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Devlet hatası" olduğunu söyledi. Kurbanları ölümcül nefretten korumadıklarını kaydeden Hür Demokrat Federal Bakan Buschmann, politikacılardan ırkçılığa karşı daha kararlı duruş sergilemelerini istedi.

Devletin hatasından ders alması gerektiğini kaydeden Federal Adalet Bakanı Buschmann, Berlin'de verdiği demeçte, "Vatandaşlarımızı toplumumuzda büyüyebilen ölümcül nefret ve hastalıktan koruyamadık. Devlet yetkilileri sonrasında yakınlarına karşı doğru davranmadı. Bu başarısızlıktan ders çıkarmak bizim görevimizdir. İnsanlar 'yabancı' diye yaftalandığı için, acı çektiği hatta öldürüldüğü sürece tarihimizin bize verdiği sorumluluğu yerine getirmiyoruz demektir" ifadelerine yer verdi.

almanya-federal-adalet-bakani-hanau-katliami-nda-devletin-hatasi-var-982576-1.

RHEİN: HER GÜN SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ

Hanau'da ırkçı saldırıda katledilenler Hessen Eyalet Meclisi'nde de anıldı. Hessen Meclisi Başkanı Boris Rhein (CDU), aşırı sağcı fikirlerin antisemitizm, şiddet ve aşağılamanın nedeni olduğunu söyledi. Hessen Meclisi Başkanı Rhein, "Toplumumuzda nefrete, şiddete ve ırkçılığa yer yoktur. Her gün toplumumuza demokrasimize ve adalet sistemimize yönelik saldırılara karşı sesimizi yükseltmeliyiz" diye konuştu.

Rhein anma töreninde katledilenlerin yakınlarına taziyelerini ileti. Taziyenin tek başına yeterli olamayacağını vurgulayan Boris Rhein, bu bağlamda katliamın Hessen Meclisi Araştırma Komisyonu'nca incelenmesinin önemli olduğunu söyledi. Rhein, ailelerin katliamın son noktasına kadar aydınlatılmasını isteme ve suçun koşullarına yönelik eleştirel sorular sorma hakkı olduğunu da belirtti.