Son kamuoyu araştırmaları hükümetin salgın önlemlerine yönelik halk desteğinin azalmaya başladığını gösteriyordu.

Almanya’da koronavirüs salgınıyla ilgili kapanma süreci, kısmi bazı gevşemelere rağmen paskalya tatili dönemine kadar devam edecek. Federal Başbakan Angela Merkel ve 16 eyaletin başbakanının katıldığı sanal konferansta salgın önlemlerinin 28 Mart’a kadar sürdürülmesi yolunda görüş birliğine varıldığı bildiriliyor. Maskeli, mesafeli süreç devam edecek.

Gazetemiz baskıya girerken söz konusu konferans henüz sonuçlanmamıştı, ancak hükümet çevrelerine yakın kaynaklara dayanan haberler, önümüzdeki döneme ilişkin aşamalı gevşeme önlemlerinin kabul edildiğine işaret ediyor.

Buna göre üç gün önce berber ve kuaförlerle, çocuk yuvaları ve ilkokulların açılmasıyla başlatılan kısmi gevşeme adımları devam ettirilecek. Kitapçı ve çiçekçi dükkanları, bahçecilik mağazaları da müşteri sayısına sınır getiren sıkı koşullar altında yeniden açılıyor. Sürücü ve pilot kursları, masaj salonları, güzellik stüdyoları da faaliyete geçebilecek. Önümüzdeki hafta başından itibaren de özel ya da kamusal alanlardaki buluşmalara getirilen kısıtlamalar biraz daha gevşetilerek, iki farklı hane halkından biraraya gelebilecek kişi sayısı 5’e çıkarılacak.

Önümüzdeki haftalarda da vaka sayılarında düşüşün istikrarlı olduğu yerleşim yerlerinde perakendeciler, müzeler, sanat galerileri, hayvanat bahçeleri, botanik parklar ve anıtlar da açılabilecek. Açık alanda en fazla 10 kişiyle kontaksız spor etkinliklerine izin verilecek.

100 bin kişiye düşen vaka sayısının iki haftadan sonra da kötüleşmeden devam etmesi halinde gastronomi, eğlence ve spor alanındaki sınırlamalar da gevşetebilecek. Lokantaların açık havadaki bölümleri açılabilecek, ziyaretçilerin hızlı test yaptırması koşuluyla tiyatro ve sinemaların da açılabilecek, kontaksız salon sporları ve açık havadaki kontaklı spor aktiviteleri serbest bırakılacak.

Ancak "acil fren“ önlemleri de kısmi gevşemelerle sürecek olan bu dönemin her aşamasında uygulanacak. Yani vaka sayısında artış gözlenmesi halinde, en geç ikinci günden itibaren söz konusu yerleşim merkezinde yeniden kapanma önlemleri devreye sokulacak.

ULUSAL KORONA TEST

Üzerinde görüş birliğine varılan konulardan biri de Federal Sağlık Bakanlığı‘nın en kısa zamanda ücretsiz hızlı testlerin tüm ülkeye yaygınlaştırılması için bir "ulusal korona test“ stratesini belirlemesi ve nisan ayı başına kadar uygulamaya geçmesi. Sözkonusu stratejinin "her vatandaş için haftada en az bir ücretsiz test“i hedeflemesi öngörülüyor. Aynı hedef okullar ve işyerleri için de geçerli.

Bu arada yavaş yürüyen aşılama kampanyasının hızlandırılması için, mevcut aşı merkezlerinin yanısıra ev doktorlarının da mart ayı ortasından itibaren devreye sokulması hedefleniyor.

Konferansın hükümetten beklediği diğer önlemlerden bazıları da şöyle:

Salgın vakalarının daha etkin bir biçimde takibi için ülke çapındaki tüm sağlık müdürlüklerini içine alan elektronik sistem iyileştirilmesi.

Zor durumda olan ya da şu ana kadar mevcut desteklerden yararlanamayan işletmeler için yeni destek fonlarının oluşturulması.

Bu dönemde ülke dışına çıkış ve ülkeye girişte uygulanan karantina önlemlerinde de bir değişiklik olmayacak.

Vatandaşların birçok eyalette 19 Nisan’a kadar sürecek paskalya tatilinde ülke içi ya da dışına zorunlu olmayan seyahatlerden de kaçınması bekleniyor.

FELAKET SENARYOLARI

Koronavirüs salgınıyla ilgili son dönemdeki düşüş eğilimi ve aylardır süren kapanmanın neden olduğu "yorgunluk“ Almanya’da geniş kesimlerin açılma beklentilerini artırmıştı. Buna paralel olarak da işyerlerinin devlet yardımlarının yetersiz kaldığına dair şikayetler, salgın önlemlerinin önümüzdeki dönemde binlerce şirketin iflasına neden olabileceğine dair felaket senaryolarını doğrulayan araştırmalar her geçen gün medyada daha geniş yer bulmaya başlamıştı.

Pandemi sürecinin başından bu yana başta Robert Koch Enstitüsü (RKI) olmak üzere salgınla ilgili kurumların ve uzmanların uyarılarına dikkate alarak sıkı kapanma önlemlerinde ısrar eden Federal Başbakan Angela Merkel ve hükümeti üzerinde büyük baskı söz konusuydu. Önlemlerin gözden geçirilip, yeni önlemlerin alındığı konferansa katılan eyalet başbakanlarının bazılarının beklentileri de bu doğrultudaydı.

HALK DESTEĞİ AZALDI

Haftasonunda yayınlanan son kamuoyu araştırmaları hükümetin salgın önlemlerine yönelik halk desteğinin azalmaya başladığını gösteriyordu.

Öte yandan uzmanlar tüm bu beklentilere rağmen, mutasyon geçiren virüsün, özellikle de B.1.1.7 virüsünün büyük hızla bulaştığına işaret ederek, açılmanın şu ana kadar sağlanan iyileşmeyi ortadan kaldırabileceği ve korkulan "Üçüncü Dalga“nın başlamasına neden olabileceği yolundaki uyarılarını sürdürdüler.

Bu arada Robert Koch Enstitüsü’nün yayınladığı korona istatistiklerindeki düşüş eğilimi de hafta başından itibaren tersine dönmüş, vaka sayıları yeniden artmaya başlamıştı.

Sonunda Merkel, daha önceki benzer konferanslarda olduğu gibi baskılara direnişini sürdürdü, ancak bazı ödünler vermek zorunda kaldı. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek seçimlerin de ekisiyle popülist adımlar atılmasını bekleyen eyalet başbakanlarının itirazlarının, vatandaşlardaki korona yorgunluğunun ve iş dünyasının beklentileri kısmen de olsa etkili olduğu görülüyor.