Koronavirüsün hızlı yükselişi yetkilileri endişelendiriyor. Saarland ve Bavyera eyaletleri virüsün daha geniş kesime yayılmasını önlemek için kapsamlı sokağa yasağı uygularken Hessen, restoranları da kapatıp toplanma yasağını beş kişiye indirdi

Almanya hızlı artışa çareler arıyor

BİRGÜN / ALMANYA

Almanya koronvirüse karşı alarm düzeyini artırdı. Koronavirüste artış hızı İtalya'yı geçen Almanya'da salgının yayılma hızı art arta yeni önlemler üst üste açıklanmaya başlandı. 19.ncu günde koronavirüs vakası Almanya'da 15 bin 320 olurken, İtalya’da bu sayı aynı gün 14 bin 835 olarak tespit edilmişti. Tüm uyarılara rağmen kalabalık grupların toplanmaya devam ettiği ülkede yeni yaptırımların gözden geçiriliyor. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Önümüzdeki günlerde kurallara uyun. Parklarda kalabalıkta veya kahvehanelerde dar alanda oturmayın" dedi. Başbakanlık Müsteşarı Helge Braun da yeni önlemler için Cumartesi gününü iyi gözlemleyeceklerini duyurdu. Başbakan Angela Merkel'in Pazar günü, eyalet başbakanlarıyla durumu en açık şekilde değerlendireceği olası yaptırımları konuşacağı kaydedildi.

Freiburg ve Mitterteich'de radikal yasak

Almanya'da Saarland ve Bavyera eyaletleri kapsamlı sokağa çıkış yasağı ilan ettiler. Çek Cumhuriyeti sınırındaki Mitterteich ile Almanya, Fransa ve İsviçre sınır üçgenindeki Baden Würtemberg kenti Freiburg da, sokağa çıkmaya çok kısıtlayıcı kurallar getirdiler. Kamu alanları tamamen yasaklandı. Sokağa çıkanlar iş, alışveriş, doktor veya hastane için en fazla iki kişi birlikte çıkabilecek. Aradaki 1.5 metrelik mesafe korunacak. Dışarıda spor ya yalnız veya aile bireyleri ile birlikte aradaki mesafeyle yapılabilecek.

Hessen'de beş kişiden fazla biraraya gelemeyecek

Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, eyaletteki restoranların Cumartesi günü 12'den itibaren kapatılacağını, eve servis bölümlerine ise dokunulmayacağını kaydetti. Başbakan Bouffier, Hessen'de daha önce yüz kişi olarak duyurulan azami toplanma ve birarada olma sayısının da Cumartesi saat 0.01'den itibaren beş kişiye indirildiğini belirtti. Düzenlediği basın toplantısında bazı kişilerin korona partileri düzenlemesine bir anlam veremediğini aktaran Başbakan Bouffier, kişi hürriyetinin önemli bir değer olduğunu, ancak bunun başkalarını tehlikeye atmayacak şekilde kullanılınca bir anlamı olduğunu savundu. Hıristiyan Demokrat politikacı yasakları alırken çok zorlandıklarını da söyledi.

Bavyera'da artış yüzde 35

Bavyera eyaleti de salgını önlemek için kapsamlı sokağa çıkış yasağını ilan etti. Yasak gece 12 itibariyle 14 gün süre için geçerli olacak. Süre gerektiğinde uzatılabilecek. Eyalet, sokağa çıkış yasağı kararına son bir günde koronavirüse yakalananların sayısında yüzde 35 artış olmasını gerekçe gösterdi. Zaruri ihtiyaçları giderme ve işe gidiş gelişler yasak dışında kaldı. Bavyera'nın Almanya'nın genelinde sokağa çıkış yasağı konulması yönünde ısrarcı olduğu belirtildi. Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder (CSU), kararı duyururken "Sosyal hayatı mecburen tamamen sıfıra indiriyoruz" dedi.

Baden Würtemberg 3 kişi ile sınırlandırdı


Baden Würtemberg'te en fazla üç kişi dışarıda biraraya gelebilecek. Eyalette hastane ve yaşlılar yurdu ziyaretlerine sınırlama getirilirken müze ve sinama, kütünhane ve pek çok iş kolunda iş yeri kapatıldı. Başbakan Winfried Kretschmann yakın gelecekte geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağının olup olmayacağını bilmediklerini söyledi.

Berlin sokağa çıkma yasağına karşı


Berlin Belediye Başkanı Michael Müller (SPD), sokağa çıkma yasağına karşı olduğunu duyurdu. Berlin Brandenburg Radyosu'na konuşan Müller, sokağa çıkma yasağının önemli adım olduğunu ancak sorunu tamamen çözecek bir uygulama olmadığını savundu. Michael Müller'e göre sorunu her bireyin sorumluluk hissetmesi çözecek. Berlin'de restoranlar en geç saat 18'de kapatılmak zorunda. Başkentte banka, eczane, benzin istasyonları, berberler, haftalık pazar ve içecek satılan yerlerin açık kalmasına izin verildi.

"Bu oyun değil"


Kuzey Ren Vestfalya banka, postane, süpermarketler, eczaneler gibi önemli işyerlerini açık kalmasını kararlaştırdı. Eyalet yönetimi şirketlerin kapanmasını önlemek amacıyla 25 milyar Euro büyüklüğünde bir ekonomik yardım paketi uygulamaya koyacaklarını duyurdu. Bremen'de de restoranlar saat 18'e kadar açık kalırken Aşağı Saksonya eyaleti ise Cumartesi gününden itibaren tamamen kapatılacağını duyurdu. Aşağı Saksonya Başbakanı Weil, evlere servisin ise durdurulmayacağını belirtti. İçişleri Bakanı Boris Pistorius (SPD) ise disiplinin sağlanamaması durumunda kapsamlı sokağa çıkma yasağının kaçınılmaz olacağını belirtti. Restoran yasağı ve dışarda toplanma yasağının uygulanması için yüzlerce polisin görevlendirildiğini kaydeden Bakan Pistorius, "Bu bir talim değil, oyun hiç değil. Önemli bir şey yapmak isteyen politikacıların kısıtlaması da değil" diye konuştu.


Luftansa yüzde 95 yerde kaldı


. Salgının en olumsuz etkilediği sektörlerin başında hava yolu şirketleri oldu. Büyük rekabetin yaşandığı dünya piyasasında hava yolu şirketleri salgın nedeniyle koltuk kapasitesini ve uçuş sayısını en aza indirme yoluna gittiler. Alman Lufthansa ile bünyesindeki şirketler de uçaklarının yüzde 95'ini geri çekti. Lufthansa grup bünyesindeki 763 uçağın 700 kadarını park etti. Frankfurt Havaalanı'nda bir pistin uçakların parkı için değerlendirileceği açıklandı. Lufthansa'nın Berlin Havaalanı (BER) pistlerini de bu yönde kullanmak istediği açıklandı. Koronavirüs salgının aylar alması durumunda Lufthansa dahil pek çok şirketin ayakta durmakta zorlanacağı iddia edildi.