Almanya’nın doğusunda yer alan Thüringen eyaletinde FDP’li milletvekili Thomas Kemmerich, aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) desteğiyle başbakan seçildi. Eski Federal İçişleri Bakanı Gerhart Baum, Kemmerich'in eyalet başbakanı olmasını 'Almanya için kara bir gün' olarak niteledi ve Kemmerich'in görevini iade etmesini istedi

Almanya için kara gün: Neonazilerin desteği ile seçilen eyalet başbakanı ülkeyi ayağa kaldırdı
Fotoğraf: Thomas Kemmerich / Facebook

BirGün / Frankfurt

Almanya'da Nazilerin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez eyalet başbakanlığı seçiminde söz sahibi olması ülkeyi ayağa kaldırdı. Almanya’nın doğusunda yer alan Thüringen eyaletinde, FDP’li milletvekili Thomas Kemmerich, aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) desteğiyle başbakan seçildi.

Thüringen’de yapılan seçimlerde Sol Parti 29, CDU 21, AfD 22, SPD 8, Yeşiller ve FDP beşer sandalye kazanmışlardı. Bugün, Thüringen Meclisi’nde gerçekleşen eyalet başbakanlığı oylamasında CDU aday çıkarmazken, Sol Partili Başbakan Ramalov ile FDP ve AfD’li adaylar yarıştı.

Ramalov Sol Parti, SPD ve Yeşiller desteğini aldı. Ramalov, FDP ve AfD ilk turlarda gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Son turda AfD ile CDU’nun desteklediği FDP’li Kemmerich bir oy ile Ramalov’u geçerek yeni eyalet başbakanı oldu.

FDP’li politikacının aşırı sağcıların desteği ile eyalet başbakanı olması hem ülkeyi hem de Thüringen Parlamentosu’nu şoke etti. Eyalet Başbakanı Thomas Kemmerich’i kutlamaya gelen Sol Parti Eyelat Başkanı Susanne Hennig-Wellsow, çiçeğini FDP’li politikacının önüne fırlattı. Hennig-Wellsow, eyalette olan bitenin uzun süreden beri tasarlanıp gerçekleştirildiğini söyledi.

LİNDER: AFD İLE GÖRÜŞME OLMADI

Konuyla ilgili Berlin’de basın toplantısı düzenleyen FDP Genel Başbanı Christian Lindner, Sol Parti ve AfD ile asla işbirliği yapmayacaklarını, Thüringen’de de AfD ile hiçbir şekilde görüşme olmadığını iddia etti. Thüringen’de merkez partilerin kazandığını ileri süren Lindner, Yeşiller ve SPD’nin FDP’li Kemmerich’i desteklememesi durumunda seçimlerin yenilebileceğini belirtmekle yetindi. Lindner gazetecilerin soru sormalarına fırsat vermeden basın toplantısını terketti.

"DEMOKRASİYİ KALDIRMAK İSTEYEN BİR PARTİNİN DESTEĞİ İLE SEÇİLDİ"

Die Zeit gazetesinin sorularını yanıtlayan eski Federal İçişleri Bakanı FDP’li Gerhart Baum ise, yeni seçilen eylat başbakanın görevini iade etmesini istedi. AfD’nin mutluluktan havalara uçtuğunu ve "Artık biz olmadan işler yürümüyor" dediğini aktaran FDP’li politkacı Baum, bunun Alman politikası ve Almanya için kara bir gün olduğunu söyledi. FDP lideri Christian Lindner’in politikalarını yerden yere vuran Baum, “İlk kez bir eyalet başbakanı, demokrasiyi kaldırmak isteyen bir partinin desteği ile seçildi. Artık geleceği, politikaları AfD’nin isteğine bağlı. Onları dışlaması da bir işe yaramayacak. Linder merkezin kazandığını söylüyor. AfD’yi merkez mi sayıyor?” diye sordu.

almanya-icin-kara-gun-neonaziler-eyalet-basbakani-cikardi-684616-1.

"SEÇİLMESİNİ FAŞİST HÖCKE'YE BORÇLU"

FDP’li Kemmerich’e bir tepki de Hessen'den geldi. Hessen SPD Başkanı Nancy Faeser, “CDU ve FDP’nin Thüringen’de AfD ile işbirliği yapması beni derinden sarstı. Bu, sonuçları henüz öngörülemeyen politik bir tabu ihlalidir. Sayın Kemmerich seçilmesini, yasal olarak faşist olarak adlandırılabilen AfD’li Björn Höcke’ye borçlu olduğunu bilmelidir. Bir demokrat, bu tür insanlardan desteklenmesini asla istemez” dedi.

Hessen Sol Parti Başkanı Janine Wissler de Thomas Kemmerich’in CDU, FDP ve AfD oylarıyla başbakan seçilmesini büyük bir barajın çok tehlikeli şekilde yıkılması olarak değerlendirdi. Seçimin açıkca faşist olarak adlandırılabilen Höcke’nin AfD başkanı olduğu Thüringen eyaletinde olmasına da dikkat çeken Wissler, “Dehşete düştük. Bütün Frankfurtluları protestoya çağırıyoruz” dedi.

"KEMMERİCH HEMEN İSTİFA ETMELİ"

Frankfurt Paulsplatz'da SPD, Yeşiller, Sol Parti’nin çağrısıyla yaklaşık bin kişinin bir araya geldiği protestoda partiler ile sendikalar açıklamalarda bulundu. Konuşmacılar, FDP’li politikacıyı demokrasiye ihanet etmekle suçladı.

Frankfurt Belediye Meclisi Üyesi Figen Brandt, 5 Şubat’ın Almanya için artık kara bir gün olduğunu belirterek, “Aldığı yüzde beş oyla eyalet meclisine zar zor girebilen FDP, adayını AfD’ye seçtirerek demokrasiye büyük zarar verdi. Demokrasi büyük yara almıştır. Kemmerich hemen başbakanlıktan istifa etmelidir” dedi ve ekledi

Naziler, Hitler döneminde ‘Musevisiz ülke’ propagandası yapmıştı. Günümüzde ise AfD’nin ‘Alman öncü kültürü! İslamsız okullar” pankartı gözlerden kaçmıyor.