Almanya'nın 85 kentinde düzenlenen etkinliklerde 19 Şubat 2020'de Hanau'da ırkçı saldırının hedefi olan dördü Türkiye kökenli dokuz göçmen anıldı. Etkinliklerde ırkçı örgütlerin kapatılması, ırkçıların silahsızlandırılması ve saldırının aydınlatılması talep edildi.

Almanya ırkçılığa karşı yürüdü

BİRGÜN ALMANYA

Fotoğraflar: Filiz Uzun Doğan-Erdal Aykac

Hanau'da bir yıl önce ırkçı saldırgan Tobias Rathjen'in katlettiği Gökhan Gültekin, Sedat Gürbüz, Said Nesar Hashemi, Mercedes Kierpacz, Hamza Kurtović, Vili Viorel Păun, Fatih Saraçoğlu, Ferhat Unvar ve Kaloyan Velkovdokuz, Almanya'nın 85 kenti, Avusturya ile İsviçre'de düzenlenen etkinliklerle anıldı. Kurban yakınlarının kurduğu 19 Şubat Hanau İnisiyatifi'nin çağrısı üzerine Almanya, ırkçılığa karşı ayağa kalktı. Hanau'da resmi törene ailelerle birlikte Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Hessen eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Caminsky; Türkiye adına ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ve Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer katıldılar.

STEİNMEİER: AYDINLATMA AİLELERE KARŞI YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZ

Cumhurbaşkanı Steinmeier konuşmasında, "Nefretin ve yok etme fantezilerinin etkisi altındaki zihniyet hala bilinçli olarak yayılmaya devam ediyor. Hanau’daki saldırı, Bölge Valisi Walter Lübcke cinayeti ve Halle sinagoguna yapılan saldırı tesadüf değildi. Bu eylemleri başlatan veya en azından yönlendiren nefretti, failleri cesaretlendiren buydu. Küçük farklılıklara bile düşmanlıkla karşılık veren insanlar var. Sadece kendi görüşlerinin var olduğu bir dünyada yaşayan, farklı olanı aşağılayarak kendilerini yücelten ve farklılıkların yok edilmesi gerektiğine inananlar var. Bu inançlarını, ideoloji, yalan, kışkırtma ve dışlama yoluyla bize zorla kabul ettirilmeye çalışıyorlar. Devletimizin hatalar veya yanlış değerlendirmelerini araştırılması ve düzeltilmesi gerekir. Bu, devletimizin kamuoyuna ve özellikle ailelere karşı yükümlülüğüdür" ifadelerine yer verdi.

SPD GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DİZ ÇÖKTÜ

Anma etkinliği için Hanau'ya gelen SPD Genel Başkan Yardımcısı Serpil Midyatlı ile Hessen SPD Başkanı Nancy Faeser, Sedat Gürbüz Sokağı ile Heumart'ın kesiştiği noktadaki ilk cinayetin gerçekleştiği nargile barın önüne çelenk koyup diz çöktüler. SPD Hessen Başkanı Faeser, "Kurbanlarımız hergün bize demokrasimiz için sorumluluk almamızı, nefret ve şiddete karşı çıkmamız gerektiğini anımsatıyor. Bizim görevimiz sadece kurban yakınlarının acısını paylaşmak değil, anılarını da korumaktır. Kentte ve siyasette yetkili olanlar, Hanau'da neler olduğunu aydınlatmakla mükelleftir. Ailelerin bu konuda politikadan beklentileri olması çok anlaşılır bir durum. Olay anında polis imdat numarasının çalışmama nedeni ve saldırıyla ilgili tüm detaylar ayrınlatılmalıdır. SPD heyeti, Ferhat Ünvar'ın annesi Serpil Ünvar ile Gökhan Gültekin annesi Hüsnal Gültekin'in de aralarında olduğu ailelerle de görüştüler.

“IRKÇILARDA YÜZDE 35 SİLAH RUHSATI ARTIŞI”

Hanau Marktplatz'da siyasi gençlik örgütleri, öğrenci dernekleri ve sendikal gençlik örgütlerinin biraraya gelerek düzenlediği mitingte aşırı sağcıların silahsızlandırılması, örgütlerinin de kapatılması talep edildi. Gökhan Gültekin'in kardeşi Çetin Gültekin, devletin aydınlatma görevini ailelerinin ve gazetecilerin yaptığını söyledi. Gültekin, "Biz açıkca söylüyoruz, korkunç saldırı, cinayetler tüm ayrıntılarıyla aydınlatılıncaya kadar rahat durmayacağız. Sesimizle kurumsal ırkçılığa, devlet kurumlarında, poliste ve politikadaki görmemezliğe ve soğuğa karşı duruyoruz. Biz ırkçıların silahsızlandırılmasını talep ederken, Hanau'dan sonra ırkçılara yüzde 35 silah ruhsatı verildi. Bugünden sonra da susmayacağız" diye konuştu.

almanya-irkciliga-karsi-yurudu-843748-1.

FAİLİN BAĞLANTILARI ORTAYA ÇIKARILSIN

Sivil toplum örgütlerinin 19 Şubat'tan önce ırkçılıkla mücadele verdiğini kaydeden Eren Okçu (DİDF Gençliği), politikacıların bir yıl önce aynı meydanda verdikleri sözleri tutamayacakları bildiklerini söyledi. Potikanın toplumdan baskı görmedikleri sürece ailelerin taleplerini yerine getirmeyecekleri kaydeden Okçu, "Talepleri yineliyoruz. Failin bağlantılarını ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Psikolojik sorunu olmasına rağmen neden silah taşıma ruhsatı olduğunu, olay gecesi polisin neden geç kaldığını bilmek istiyoruz. Olay tesadüf eseri olmadı. Yükselen sağcı, ırkçı, faşizan örgütlerin güçlenmesinden çıkan bir sonuç. Aileler de acılarıyla köşelerine sinip oturmayacaklar. Serpil Ünvar, okullarda ırkçılığın okutulmasını sağlamak için bir 'Eğitim Enstitüsü' kurma çalışması var. Toplumun da ırkçılığa karşı mücadeleyi sahiplenmesi şart" dedi. Hessen Milletvekili Saadet Sönmez ise ırkçılığın toplumsal bir sorun olduğunu belirterek, "Bu korkunç düşünce sonucu yüzlerce insanımızı kaybettik, buna rağmen psikolojik sorunu olan insanların bireysel eylemden söz ediliyor. Hükümet sivil toplumun aşırı sağa karşı durmasını istiyor. Peki politika ne yapıyor. Vili'nin babası İçişleri Bakanı'na oğlunun dört kez polisi aradığını ama ulaşamadığını söylediğinde, kendisine polisin o gün mükemmel iş yaptığı yanıtı " diye konuştu.

FRANKFURT

Almanya'da ilk anma töreni antifaşist grupların çağrısıyla Frankfurt'ta gerçekleşti.

almanya-irkciliga-karsi-yurudu-843747-1.

İlk anma mitingi ise Frankfurt'ta, antifaşist grupların çağrısıyla gerçekleşti. Ana Gar önünde biraraya gelen yaklaşık dört bin kişi, "Hanau, Halle, Celle, tek bir kişinin işi değil, unutmak da affetmek de yok. Her yer Hanau, her yer direniş" dedi. Mitingte Almanya'da birleşme tarihi 1990 yılından beri 200'den fazla insanın ırkçı terörün kurbanı olduğuna dikkat çekilerek ırkçılığın Almanya'da kurumsallaştığı, göçmen gençlerin ve mültecilerin emniyet güçlerince sebepsiz şekilde sokaklarda durdurulup terörize edildiği iddia edildi. Yapılan konuşmalarda "Hanau'daki faşist katliamın üzerinden bir sene geçti. Devlet ve polis bu katliamda nasıl bir rol oynadığı konusunda hala yeni bilgiler alıyoruz. Hala ne aydınlatma, ne adalet, ne de sonuçlar var. Onun yerine her gün ırkçı kışkırtma devam ediyor. Onun yerine Hanau'dan altı ay sonra kayıpların anmasını bile yasaklamaya çalıştılar. Saldırganın babası silahları geri istiyor ve polisten özel koruma alıyor. Aynı polis kent merkezlerinde sürekli göçmen gençlere şiddet uyguluyor ve korkutuyor. Onların gözünde koyu saçlı olmak suçtur. Artık yeter, Hanau'nun birinci yılı bir dönüş noktası olmalı. Bugünden itibaren biz değil faşistler korkmalı. Biz kendimizi savunacağız. Ya sorunun ya da çözümün parçası olacaksınız. Artık bunun ortası yok. Adalet yerini buluncaya kadar, tüm gerçekler ortaya çıkıncaya kadar devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

METİN ÜNVAR: DUYUMLAR ALDIK, KORKUYORUZ

Etkinliğe Ferhat Ünvar'ın babası Metin Ünvar ile Hessen Milletvekili Turgut Yüksel de katıldı. Baba Metin Ünvar, ırkçı Tobias Ratjen'in babasının saldırı silahını mahkemeden geri istediğine dikkat çekerek "Oğlumun yarım bıraktığı işi ben tamamlayacağım" söylediği yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Göçmen gençler ve kurban ailelerin hayatından endişe ettiğini kaydeden Ünvar, "Çok korkuyoruz. Oğlum burada doğdu, biz bu ülkeye katkıda bulunduk. Daha ne yapalım?" dedi. Yürüyüş Gallus semtinde son buldu.

almanya-irkciliga-karsi-yurudu-843749-1.

"FAŞİZMLE MÜCADELE MODA DEĞİLDİR"

Frankfurt'ta ikinci yürüyüş ise gençlik örgütlerinin çağrısıyla Friedensbrücke ile Hauptwache arasında oldu. Yürüyüşe yaklaşık dörtbin kişi katıldı. 1945 kurulan yeni Almanya'da devlet kurumları, ekonomi ve kültürde nazilerin izlerinin silinmediğine dikkat çekilerek, "Bugün kurumsal ırkçılığın vardığı noktaya bu açıdan bakıldığında olanlar bizleri şaşırtmıyor. Hanau, ülkemizin dünyaya açık, hoşgörülü bir ülke olduğu yalanını ortaya koydu. Irkçılık insan onurunu hedef alıyor. Bizi kabullenme cesaretiniz olsun. Sizin ülkeniz bizim de ülkemiz. Ülkemizde çok çeşitli, demokratik bir toplum olsun. Almanya'da artık yeni Hanaula, Möln, Solingenler istemiyoruz. Politika aydınlatma sözünü yerine getirmelidir. Floyd'a yapılanı protesto edenler bugün burada yok. Faşizme karşı mücadele moda değildir. Her gün hiçbir geri adım atmadan devam ettirmeliyiz" denildi.

BERLİN

Başkent Berlin’in 3 ayrı semtide aynı anda düzenlenen etkinliklere binlerce insan katıldı. Keuzberg Oranien Platz, Weding Leopold Platz ve Neuköln Belediyesi önünde saat 16:00 da başlayan etkinlikler saat 20:00 ye kadar sürdü.

Etkinliklerde ırkçılığın sadece Hanau kentinde olduğu gbi ırkçı saldırılarla sınırlı kalmadığı yaşamın her alanında farklı biçimlerle sürdürüldüğüne dikkat çekilerek ırkçılığın toplumsal ve kurumsal boyutları ele alındı. Konuşmaların yanı sıra belgesel filmler gösterildi. Çeşitli rap gruplarının Hanau katliamı üzerine yaptıkları müzikler dinletildi. Oranien Platz’daki etkinliğe katılan Allmende Müzik grubu Hanau’da katledilenler için söyledi. Irkçılığa karşı biraraya gelen bir çok grup ve inisitatif tarafından düzenlenen etkinliklere göçmen geçlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Berlin’de 20 Şubat Cumartesi günü saat 14:00 de Hermann Straße’de düzenlenecek yürüyüşe yoğun bir katılımın olması bekleniyor.

18 şubat perşembe günü Kaisersack ve Frankfurt kentlerinde düzenlenen kitlesel eylemlerin ardından bugün katliamın yıl dönümünde Almanya`nin birçok noktasında kitlesel gösteriler düzenlendi.

AUSBURG

Antifa ve parti gençlik örgütlerinin çağrısıyla saat 17´ de Belediye meydanında düzenlenen gösteriye bine yakın gösterici katıldı.

MÜNİH

Münihli antifaşistlerin çağrısıyla düzenlenen Hanau kailamı protestosuna gençlerin yoğun katılımı gözlendi.

GÖTTİNGEN

BIPOC (Black,Indigenous, People of Color) çağrısıyla başlatılan eyleme Altes Rathaus`ta Bündnis gegen Rechts`in düzenlediği miting ile devam edildi. Pandemi koşulları gözetilerek farklı alanlarda sürdürülen eylemlere gençlerin yoğun ilgi gösterdikleri dikkat çekti . Roma Center e.V. , Integrationsrat Göttingen gibi kurumların desteklediği eyleme yaklaşık üçbine yakın gösterici katıldı.

JENA

Johannisstrasse`de düzenlenen anma törenine çoğunluğu gençlerden oluşan 300 kişi katıldı .

HANNOVER

Hannover de iki koldan başlatılan eyleme, Halim Dener Platz`da toplanan Antifa ve Alternatif gruplar, Steintor Platz'da toplanan Didf, Dgb, Ygd, Die Linke, Jusos, Sol Parti'nin çağrısıyla düzenlenen mitinge katıldılar. Eyleme 2 bin 500 kişinin üzerinde bir katılım oldu.

KÖLN

Hanau katliamı gün boyu şehrin birçok noktasında gerçekleştirilen etkinliklerle kınandı. Wiener Platz , Wilhelmplatz , Konstanz Markstätte`de düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı.

ESSEN

Didf, Sdaj, Sol Parti'nin (Die Linke) de aralarında olduğu grupların çağrısıyla saat 18:00`de Willy Brandt Platz`da buluşan binin üzerinde göstericinin katıldığı bir protesto eylemi gerçeklestirildi.